Kungshamn - Fjällbacka

Dag 4

Äter frukost med samma utsikt som från mitt rum. Det är fler än jag vakna och borden är inte många. Men vi får varsitt. Det kan vara svårt att vara social innan kaffet...

Idag är mitt slutmål Fjällbacka. Det är nog det ställe jag mest av allt ser fram emot denna tur. Jag har läst och sett Camilla Läckbergs böcker och vill uppleva dom där miljöerna. Men det första ställe jag kommer till denna morgon är Hunnebostrand. Här är också helt lugnt och stilla när jag cyklar in. Undrar hur det kommer vara nästa vecka samma tid.. Går ut på St Görans ö och tittar in mot hamnen. Man kan promenera en slinga på ön, men jag nöjer mig en bit.

Hunnebostrand

Hunnebostrand

St Görans ö

Stenhuggerimuseet

Hunebostrands vandrarhem

Skaldjur i hamnen

Hunnebostrand är känt för flera saker. Här finns ex ett stenbrott speciellt känt då Hitler beställde bohusgranit härifrån till sitt segermonument. Detta blev ju tack och lov inte av och stenen finns kvar.

Här finns också hunneboklyftan i närheten med en dramatisk natur, likt den jag ska få se i Fjällbacka senare idag. Ett jättelikt stenblock fastkilat mellan bergväggarna. Jag beger mig upp trots att vegetationen är tät. Hade jag nog inte vågat om det varit lika hett och soligt  som igår. Idag är det lite mulet mellan varven i alla fall.

Den ligger inte långt upp och jag ser den snart. Tacksam att jag inte behöver vandra flerar km.

Mitt emot ligger Gammelgården från 1200-talet och Hunnebostrands vandrarhem. Och skulle jag vilja så ligger Hunnebostrands Whiskydestilleri om jag fortsätter vägen upp. Men det sparar jag. Vet att dom har visningar på sommaren men gissningsvis inte för en person kl 9 på morgonen. Så jag återvänder ner till hamnen igen.

Fiskaffären i Hunnebostrand

Tät vegetation upp till Klyftan

Hunneboklyftan

Skulpturparken

Jag cyklar förbi Hunnebostrands fiskaffär och vidare ut på Skulpturparken utmed vattnet. Under det stor hopptornet och upp igen mot vägen. Kommer förbi en stor stensättning, som ser ut som en sån där skeppssättning. Ser ingen information men hittar senare att det är Linneas hand. Om jag gått upp och tittat från höjden hade jag sett att det var en hand. Den är tydligen en hyllning till Linnè. Hittar ännu en liten hamn och badplats innan jag kommer ut på vägen

Och snart är jag i Bovallstrand. Här hade jag önskat att äta lunch på restaurangen där man kan se krabborna genom golvet :). Men den är inte öppen. Det blir en glass istället. Det ligger ett skepp vid bryggan och jag ser på när ett gäng ungdomar hoppar från kanten.


Går ut på den mindre bryggan och får ändå se krabbor som en väldigt entusiastik liten kille fiskar med sin pappa. Jag frågar mamman som sitter och tittar på om jag får ta en bild på deras fångst och det får jag. Hon berättar att pappan brukade göra detta när han var liten och dessutom sålde fångsten till restaurangerna. Så han för nu arvet vidare :).

Hopptornet Hunnebostrand

Linneas hand Hunnebostrand

Liten hamn nära Hunnebostrand

Restaurangen i Bovallstrand

På väg ut från Bovallstrand blir vägen väldigt dramatisk och vacker. Bergen är gröna. Jag kommer cykla in mellan bergen på andra sidan och här blir det väldigt lugn och fin cykling på lugn väg ett tag.

Stannar till och tar en bild på Svenneby Gamla kyrka och snart ser jag ocså den "nya". Den har som en stor guldplatta mitt fram.

Ser en skylt om Hornborgs slottsruin men jag känner att jag vill komma fram. Vill ha gott om tid att vara i Fjällbacka . Läser dock vid ett senare tillfälle att det är en plats från vikingatiden och att man brukar fira den första helgen i augusti med vikingaspelet Hornbore Ting här.

Bild från västkusten

Svenneby kyrka

Svenneby Gamla kyrka

Men i Fjällbacka är jag inte riktigt än. Hamburgsund kommer först och eftersom jag inte åt något i Bovallstrand så stannar jag på Pipers och beställer macka och en islatte. Det är fortfarande väldigt varmt, trots molnen.

Härifrån går Sveriges kortaste färjetur ut till Hamburgö. 130 m och 3 minuter. Jag står en stund och ser på när folk går av och på.

Efter mackan har jag lite mer energi igen. Och är svalkad efter isen i latten. Nu är nästa mål Fjällbacka

Hamburgsund - Hamburgö 130 m 3 minuter

Hamburgsund

Jag cyklar förbi kyrkan och kommer nästan direkt på mitt boende för natten som heter Eva-Lotta. Det ligger ganska högt upp i samhället. Så jag börjar med att packa in för att senare göra Fjällbacka till fots.

Det är som att komma in i någons hem. Jag går runt och ser mig omkring. Även här har jag fått en kod och betalt i förskott. Jag träffar ingen. Jag bor på översta våningen. Det blir ett kånkande. Men det är väl värt det. Vilken utsikt!

Genom sms har jag fått veta att kaffe är bara att ta när jag vill. Men jag väntar med det. Jag vill ut. Duschar och byter om.

Utsikten från mitt boende i Fjällbacka

Villa Eva-Lotta - som att komma in i någons hem

Promenerar ner genom byn. Läser lite om Ingrid Bergman på hennes torg. Det här var ju hennes by och här ville hon ha sin aska spridd efter sin död. Det måste varit häftigt när en sån stor person kom hem och hälsade på..

Strax bakom ligger "porten" upp till Hunneboklyftan. Jag påbörjar min vandring. Blir irriterad på mina hala skor som är allt annat än vandringsvänliga. Jag helt enkelt ställer av mig dom vid berget och fortsätter utan. Jag har alltid tyckt om att gå barfota och avskyr att stänga in mina fötter. Jag hade ordentliga skor första dagen jag cyklade men gav upp och dom är nu i packningen.

Jag möter många och de undrar nog en hel del. De har alla ordentliga vandringsskor shorst och t o m varma kläder! Jag bryter mot en mängd normer där jag studsar fram på stenarna barfota och i klänning! Själv känner jag mig fri och lätt som en bergsget :):

Kyrkan i Fjällbacka

Ingrid Bergman

Upp till Hunneboklyftan

Hunneboklyftan

Bästa skorna på..

Härlig utsikt från berget

Möter en engelsman på toppen som utbrister " Åh det var dina skor jag såg - jag undrade!" Frun säger förvirrad "vadå för skor!"? Jag svara att jag har dom bästa... :)

Jag låtsas som att jag inte ser blickarna på nervägen - jag bar ler och hoppar vidare. 


Sätter mig på Bryggan alldeles bredvid vattnet. Tänker igen att om jag kommit nästa vecka - hade det ens funnits sittplatser kvar då?

Jag beställer sallad med räkor och ett glas vitt.  Bryter kanske mot ytterligare en norm - jag är den enda som sitter ensam. Jag njuter i alla fall, det är en underbar kväll och innan jag går tillbaka har jag beställt ett glas till. Det är så skönt där vid vattenkanten.. Tittar på folk. Jag känner mig faktiskt inte ensam alls. Jag njuter.

Miljöer i Fjällbacka

Fjällbacka

Vandrar jag omkring lite innan jag bestämmer mig för att det är dags att dra mig tillbaka. Men det är en sådan underbar kväll att jag inte kan låta bli att göra lite kaffe och sätta mig på balkongen och njuta en stund till.


Vad mycket fantastiska, gulliga små ställen jag får uppleva. Känner mig tacksam igen till mig själv för att jag ser till att göra såna här saker trots att jag ofta får göra det själv. Tacksam för att jag lärt mig tycka om mitt eget sällskap. Tacksam för att jag drömmer vidare, äventyrar vidare. Tacksam för att jag vågar. Tacksam för jag lärt mig se möjligheterna. För att jag lärt mig se allt det fantastiska som faktiskt finns i mitt liv :).

Night time...

Miljöer i Fjällbacka