Västkusten - cykelsemester 2023

Linköping -Kungälv -Tjörn

Jag vaknar med ont i halsen och feber. Hur är det möjligt!? Jag som klarat mig så länge - varför nu!?

Det är ingen hög feber och efter en tablett bestämmer jag mig i alla fall att åka och se var det tar vägen. Allt är ju beställt och planerat sedan långt tillbaka. Jag måste i alla fall försöka.

Det är natt. Min klocka gick igång 01.30 och efter att ha bryggt kaffe och plockat ihop det sista går jag ut till bilen. Det är många timmars körning innan jag är framme och jag vill komma igång på morgonen.

Morgonkaffet i bilen

Det är svalt och skönt när jag går ut. Men inte kallt. Senaste tiden har ju varit en otrolig värme och det ser ut att fortsätta. Det är riskt för grödor och djur denna sommar.

Det är skönt att köra på natten. Man får ha vägarna för sig själv. Ingen stress. Jag svänger av upp mot Falköping efter Jönköping för att inte riskera att hamna i Göteborgstrafiken på morgonen. Det är inte min grej :). Jag tar mig via småvägar och det blir ett par stopp för kaffe och sen frukost jag tagit med mig. Jag har också en omelett som jag kan ta senare - den orkar jag inte på morgonen.


Kungälv

Jag är framme i Kungälv framåt morgonkvisten. Blir en aning stressad och kommer fel i rondellen så jag missar den parkering jag sett ut på kartan. Man måste kunna lösa månadsbiljett plus som betyder att jag får parkera 14 dagar i sträck på samma parkering. Men det är nog meningen som det mesta annat som sker :). Jag landar framför parkeringshus Tre Kungar vilket blir ett utmärkt val. Jag kör upp på våning tre och lyckas lösa biljetten. Skönt. Det är alltid lite oro innan man vet att saker och ting fungerar.

Jag packar ut cykeln och lastar på packningen. Jag har nästan lite resfeber...:).

Det första man ser när man kör in i Kungälv - borgen

Jag börjar med att cykla en runda i Kungälv. Det är lugnt och tyst. Fortfarande tidigt på morgonen och det mesta är fortfarande stängt.

Cyklar förbi kexfabriken - en av Kungälvs kännetecken och bort till den gamla delen. Tar en titt på kyrkan och torget. Mysigt och där finns ett cafe, men det är också stängt.

Cyklar bort till Bohus fästning. Går med cykeln förbi och tittar utikring. Upp på bron för att ta en bild därifrån.

Känner mig nöjd med titten och bestämmer att det är dags att cykla vidare mot Stenungsund för att ta mig ut på Tjörn. Jag ska hinna med en del idag.

Göteborgs kex

Gamla stan i Kungälv

Kyrkan i kungälv

Det börjar redan kännas riktigt varmt. Ska bli 27 grader idag. Jag har bunkrat med vatten och omeletten är rejält salt. 

Jag slår på kartan och missar att den visar bilväg och jag ska söka väg för cykel. Den visar stora vägar och jag cyklar några gånger fram och tillbaka som en yr höna innan jag inser mitt misstag. Hittar cykelväg men inga skyltar. Jag är helt hänvisad till min telefon. (Cykelväg finns utmed E6 - gamla E6)

Det finns inte så mycket att se till Stenungsund. Det är torrt hett.

Jag är inte mitt mest positiva jag då jag faktiskt fortfarande inte känner mig  frisk. Halsen gör sig påmind men jag är inte så trött.

Det är skönt när jag äntligen börjar se vatten och Tjörnbron dyker upp i horisonten. Men ven hel del trafik.

På vägen till Stenungsund

In i Stenungsund

Tjörnbron i horisonten

Cyklar en bit utmed vattnet och ser Tjörnbron i horisonten. Den ser mäktig ut. Men innan jag ska ge mig upp på den har jag tänkt leta upp Mariagården och ta en fika. Ska vara ett mysigt ställ.

Cyklar ner mot centrum i Stenungsund. Inga skyltar visar hur jag ska hitta till cafeet. Konstigt. Det är ju en hel del turister som letar sig hit skulle jag tro. Google visar mig upp för en backe men sen ser det ut som jag åkt förbi. Jag blir galen när jag inte hittar. Tappar lusten. Det är för varmt och jag blir stressad. Jag beger mig mot bron istället.

Häruppe hittar jag en skylt som pekar mot bron för cyklister. Eller rättare sagt rakt mot ett hus. Ska jag ta höger eller vänster? Jag väljer fel och hamnar på drive innen till McDonalds....Kör över parkeringen. Folk tittar lite undrande. Yr höna... :). Men jag hittar till slut och kör upp på bron. Så mycket bilar. De står still - det är kö. Semestern har ju inte börjat än men det är ju lördag idag så det är ju såklart många som vill ut hit i sommarvärmen. 

För det är galet varmt nu. Börjar fundera på hur smart det det är på en skala att ge sig ut på cykelsemester i detta. Med ont i halsen....

Ser en skylt om cafe ner på motsatta sidan. Mitt vatten börjar ta slut och jag behöver komma bort från trafiken lite. Jag cyklar ner. Det är lugnt och stilla. Puh! Men längre än jag tänkt. Cyklar dit i alla fall och kommer ner till vattnet. Sen pekar det upp. Det är en fantastiskt utsikt däruppe, men det är omöjligt att sitta där . Det är så varmt.

Jag går in i det väldigt fina cafeet och den vackra restaurangen. Där ligger en stor orm på ett fat....Serverar ni orm här också frågar jag lite roat och lite äcklat...Men den kan man låna till bordet om man vill vara ifred för måsen. Jag är osäker på vilket som är bäst...:).

Köper två vatten. "Vill du ha ngt till", frågar tjejen bakom disken och jag tänker efter. Jag brukar alltid vilja fika på mysiga ställen, sugen eller ej. Men nej. Ja kan inte tänka mig äta ngt. Bara dricka. Letar upp lite skugga på baksidan och ser inte den fina utsikten. Skuggan hjälper inte mycket.


Ormen Hugo

Skönt med nerförsbacke. Det fläktar lite. Tar  mig upp till vägen igen . Kanske lite lättare trafik nu. Kommer över bron och Restaurang Tjörnbron som ligger där. Köper en isglass och mera vatten. Vad som går för att svalka.

Det sitter ett par och dricker kaffe  och hon tittar väldigt nyfiket på mig och min cykel. Till slut tar hon kontakt och det visar sig att hon brukar cykelsemestra hemma i Tyskland.

När det är dags att åka vidare känner jag att jag nästan är yr. Hjälp håller jag på att få värmeslag! Letar upp ett ställe där jag kommer ner till vattnet. Blöter hjälmen. Tar av mig t-shirten och blöter den också. Åh kallt - perfekt. Nu orkar jag ett tag till.


Café och restaurang med utsikt

Ett av mina mål är Pilane Park. Konst i naturen. Jag ser inga skyltar om den och får gå efter google. Igen. Det är hela tiden ganska mycket trafik och när jag ska svänga in mot Pilane är det mycket hela tiden. Vägarna är smala och jag tänker att jag måste missat cykelstråken. Jag tror det ska vara ett mellan Pilane och Skärhamn i alla fall.


Det går mycket uppför sista biten och elen jobbar . Där uppe slår hettan om möjligt ännu värre. Kvinnan i kiosken tröstar med att det fläktar när man kommer upp på berget. Jag löser biljett och går in. En familj har picknick i hagen och en klunga med får korsar stigen jag går på.

Jag är så farscinerad av det stora vita huvet på berget. Det är så meditativt på något sätt. Först vet man inte om det är moln på himlen man ser. Det smälter liksom ihop. När människor står under det ser man hur enormt stort det är.


Pilane är egentligen ett gammalt gravfält från järnåldern och på väg tillbaka går jag mellan stenformationerna. Fynd har också visat att denna plats var en mötesplats för den tidens människor.

Pilane Park

Det blir en isglass igen. Och ännu mera vatten. Jag är inte hungrig i värmen. Jag frågar kvinnan i kioskluckan om cykelväg direkt till Skärhamn och Akvarellmuseet. Jag har för mig jag läst om det. Men hon tror inte det finns. Jag måste nog åka tillbaka samma väg säger hon. Jag vill inte riskera i värmen att bli tvungen att åka tillbaka så jag gör det. (Läser senare att det finns en i alla fall :))

Det går i allafall nerför. jag kör ut tillbaka till korsningen och fortsätter ner mot samhället. Stannar bara till för att äta resten av omeletten jag har kvar. Den är misslyckad och supersalt men idag är det perfekt. Jag behöver saltet. Allt har en mening....


Det märks att det går mot eftermiddag kväll. Det är lugnt när jag kör in i Skärhamn. Cyklar långsamt runt hamnen bort till Akvarellmuseet. Här finns konstnärer som Zorn, Salvadore Dali, Elsa Beskow och Lars Lerin representerade. Men jag vill ha mer tid på mig om jag ska gå in, så jag sparar det. Bakom ligger en badplats. Jag är så varm och känner mig så ofräsch. Längtar efter vatten och bestämmer mig för att ta ett dopp. Och det är så skönt!

Hade tänkt äta på museet men jag är fortfarande inte hungrig. Så jag ändrar mig och cyklar vidare. Trots det härliga läget vid havet.

När jag cyklar upp igen tittar jag på kyrkan. Den ler!!

Skärhamn

Bad i Skärhamn

Nordiska Akvarellmsèet

Det är inte långt mellan Skärhamn och Klädesholmen. Ca 8 km. Cyklar nära vattnet och ser ett enormt stort fågelgäng som ligger och guppar på vattnet.

Stannar till på bron över till Klädesholmen för att ta några foton. Några killar kör runt på vattenscooter.

Vidare in till Klädesholmen. Denna ö har en silltradition som sträcker sig ända tillbaka till 1500-talet. Och här handlar det mesta om sill. Varje år koras också en vinnare av Årets sill. En ny smak.

Tittar runt. Här ligger Sveriges första flytande hotell. Och man kan äta på Salt och Sill. Deras specialité är sillplanka. Inte så förvånande...:). Dom har ett sillmuseum. Och så ser jag en butik. Bra. Jag kommer inte ihåg om det ingår frukost på mitt rum inatt och det är bra att handla lite. Men jag kommer inte in. Det visar sig vara en obemannad butik och jag kommer av mig. Osäker hur man  loggar in. Cyklar en bit till istället.

Ett trevligt sällskap på promenad talar om att jag kan ta mig ännu längre ut om jag vill . Så jag cyklar ända ut till änden. Men tänker att det får räcka med bad.

Sillmuseum på Klädesholmen

Njuter av det mysiga lilla samhället en gång till på tillbakavägen. Det är så gulligt. Sen cyklar jag förbi Blekets kyrka och upp till Lekanders Bär och Boende där jag ska sova inatt. Det är inte långt och jag är snart där. Tar in på grusvägen och följer skyltarna . Förbi deras jorgubbsodlingar. Letar rätt på någon som kan ta emot mig och det blir ägarinnans mamma. Hon är trevlig och visar mig runt och ger mig nyckeln. Hon undrar om jag har med mig någon mat till kvällen för här finns ingen försäljning. Men det behöver jag inte oroa mig för . För när jag packat upp duschat och installerat mig orkar jag inte en sak till. När klockan är 19 sover jag redan och jag hör inte när Micke ringer på kvällen. Det blev en lång och ganska tuff dag. 

Bleket kyrka

Lekanders Bär och Boende