Pilgrimsrundan Dag 2

Vadstena - Skänninge - Väderstad - Tåkern

Vi är uppe ganska tidigt. Micke har jobb hemma och jag ska ju ut på min del 2 av cykelturen. Det blir frukost kl 8. Vi äter i Kungasalen.


Efter frukost blir jag kvar ett tag i Vadstena. Jag ska besöka klosterkyrkan som ju ligger precis bredvid. Jag går in och det är mäktigt! Svischar en summa - det kostar 30 kr - och går runt i förrundran. Det är bara två personer till därinne. Alldeles i början ligger Hertig Magnus. Hans gravmonument. I kyrkan finns också Heliga Birgittas och hennes dotters reliker i ett skrin. Denna kyrka är byggd efter Heliga Birgittas uppenbarelser där hon fick väldigt detaljerade beskrivningar av hur den skulle se ut. Man hämtade kalksten från Borghamn. Frukost i Kungasalen

Klosterkyrkan

Hertig Magnus gravmonument

Jag går runt lite i området och passerar både klostermuren, Pilgrimscentrum, Rödtornet och örtagården.Denna örtagård anlades av Heliga Birgittas väpnare. Utanför hotellet finns också en ruingård. Detta var bl a ett bageri. Här kunde man också prata munkar och nunnor emellan och byta saker med varandra utan att ha närkontakt. Det gjorde man med hjälp av en låda men kunde lägga saker i och skicka genom muen.


Rödtornet

Ruingården

Muren som gick runt klosterträdgården


Jag nöjer mig där idag. Vi besöker ibland Vadstena som är en mycket mysig liten stad, så idag hoppar jag över centrum. Letar mig ut till utkanten och den gamla folkparken. Jag har nämligen sett att de har lite utställning där. Jag älskar när jag "hittar " saker jag inte har en aning om. :) Jag hittar dit och tar ett varv bland skulpturerna. Jag gillar sånt här. Mest fastnar jag för kaffedrickande dinosaurier. Är det för att jag börjar bli kaffesugen :). 

Mamma

Kaffe...

Folkets Park i Vadstena

Folkets Park i Vadstena - Slagsmål

Folkets Park i Vadstena - Stor Blå Flicka

Jag cyklar ut på vägen som ska ta mig till Skänninge. På vägen finns två kyrkor. Orlunda är stängd. Jag tror det pågår en begravning.

Den andra är Bjälbo kyrka. Utanför står två höga runstenar. Här finns också en minnessten över Birger Jarl, Stockholms grundare,  född på familjens storgård i det medeltida Bjälbo.


Det tar inte lång tid till Skänninge. När man har så här många stopp så blir det ju bara några km i taget. Stannar till vid en gårdsförsäljning strax innan Skänninge. Inte för jag kan köpa grönsaker just nu , men jag fastnar för de roliga djuren gjorda i skrot. 

Stannar till och kollar kartan i ett rosa hav

Orlunda kyrka

Bjälbo kyrka

Gårdsförsälning av bl a grönsker

Cyklar makligt in i den lilla stan. Det är mysigt. Fortfarande perfekt väder. Inte för varmt, men sommarkänsla. 

Cyklar förbi brandhuset och stannar utanför Vårfrukyrkan. Här måste jag gå in. Kyrkan är byggd helt i tegel. På golvet mellan kyrkbänkarna ser det ut att vara gravar och jag blir osäker på om jag verkligen får gå på dom. .. Kyrkan är stor och pampig och helgad åt Jungru Maria - Vår fru. Man tror den uppfördes i samband med att tyska köpmän flyttade till Skänninge och gav pengar till kyrkan. Vårfrukyrkan

Jag är riktigt kaffesugen nu och när jag ser att det finns cafe i dom gamla delarna av Skänninge blir jag glad. Jag vill ju ha en mysig miljö. Men nej. Det är ju inte öppet nu såklart. Men i sommar? Det finns ju trots allt en skylt.

Det är mysigt att gå runt i alla fall och de fantastiska kastanjerna blommar med röda blommor.Gamla stan i Skänninge

Kaffet blir på ett litet kafe utanför kyrkan. Jag tar en glass också och sitter på trottoaren. Det ligger innan det mysiga torget dom har. Med gamla hus och den enorma statyn Ture Lång framför rådhuset.


Denna är har stått sedan 1990 men det finns en mycket äldre historia från Olaus Magnus 1555 där han beskriver Turelang och att syftet med denna var att botgöra ex äktenskapsbrott på torget. Då lade man en tung börda i form av stenar på förbrytarens nacke som var kedjade vid hans händer. Detta följdes av ytterligare smädelse och framför allt var detta för att "avskräcka det svagare könet". Om Magnus själv sett detta eller bara hört det berättas vet man inte. I vilket fall som helst fanns dessa i de Tyska medeltidstäderna då de ställdes framför rådhuset för att symbolisera rättsväsendet. 

Ture Lång

Torget i Skänninge

Kaffe o Glass framför kyrkan

Ture Lång och Rådhuset

Nu får jag cykla en liten bit tillbaka. Väderstad ligger inte direkt på leden men väldigt nära och dit tänker jag cykla ner och äta något.


Ett kyrkstopp till på vägen men denna är stängd och låst. Appuna kyrka. Synd för jag förstår på bilderna på internet att den är väldigt fin. 


En liten runsten står bredvid kyrkan och jag läser att den på medeltiden var inmurad i sakristieväggen. Appuna kyrka

Vid korsningen är det bara 1 km till Väderstad.  Närmare än jag trodde.  Börjar med att gå runt lite . Det är så litet och charmigt, men rymmer så mycket. Förutom det kända cafèet finns här också en ostbutik, Marcuskräftan och en inredningsbutik. Jag måste kika in . Jag har varit här förut men bara fikat. Det har funnits flera loppisar också, men dom verkar inte vara kvar. Kanske blommar upp på sommaren?


Går ett varv inne på cafeet och kollar de olika miljöerna. Det finns gott om sittplatser både inne och ute. Jag sätter mig ute i trädgården bland träden. Det är inte jättevarmt men helt ok med tröja. 

Vädersta cafe

Ostaffär

Markuskräftan

Inredning

Nu är det inte lång tillbaka till bilen. Det är en kyrka till, Kumla. Den ser lite märklig ut. Var är kyrktornet? Läser att det är en av länets minsta kyrkor och att dess torn revs för länge sedan. Kyrklockorna hänger nu i en särskild klockstapel. 

Cyklar genom den mäktiga allèn på den väldigt smala vägen. Såg den ju i bilen igår men att cykla genom den  är ännu mäktigare. 


Kommer plötsligt att tänka på att jag ju stått längre än 24 timmar. Hur tänkte jag där? Hmm. Böter nu då?


Igår hade jag planerat att ta en liten extra sväng ner mot Ödeshög och chokladfabriken och tillbaka via Hästholmen. Men efterson jag kom iväg sent skippade jag den. Micke skulle ju möta mig. Istället tänkte jag att jag ju kan flytta bilen till Heda idag och cykla den biten nu.


När jag satt in cykeln , satt mig bakom ratten och startat bilen vet jag att jag INTE kommer göra det. Jag är nöjd för idag. Nu blir det hem och vila som gäller. Jag har ändå klarat mig mycket bra med tanke på att jag varit lite lat  denna vinter. Det blir man snabbt om man har bil ;). Det ska nog gå bra med en sommarsemester på cykel igen. 

Kumla kyrka

Allén. Nära utgångspunkten nu.

När jag nu sitter och skriver inser jag att jag missat en kyrka. Det ska vara 12 och jag har sett 11.

Rök, Heda, Rogslösa, Örberga, Nässja, Klosterkyrkan, Orlunda, Bjälbo, Vårfrukyrkan, Appuna och Kumla. Kollar kartan och ser att jag har Svanhals kyrka kvar. Jag vet inte hur det gick till men jag hade väl så bråttom till Rök :)). Det blir nästa gång.