Oväder fel på cykeln och mera minnen

Dag 1

Vi har bestämt att mötas i Norrköping min väninna och jag. Och efter att ha funderat på både bil, buss och tåg så tar jag såklart cykeln :).

Jag minns ju min första tur i år och hur jag cyklade fel när jag skulle till kanalen runt Asplången och plötsligt hade en mil till Norrköping Alltså är det ju inte så långt..:)

Jag packar för ett par nätter och sätter på mig min reflexjacka. Ska ut en bit på trafikerad väg...

Det visar sig vara tur  med jackan. Molnen byggs upp på himlen och det blir plötsligt svart. Regnet öser ner och jag ser knappt framåt. Det stänker från bilarna och rätt vad det är slår elen av..Jag provar att röra lite på sladdarna till batteriet och det fungerar ett tag igen. Men så slår det av igen. Och så håller det på. Hela vägen.

Funderar ett tag på om jag ska fortsätta. Men det är ju bara 4 mil och det kan jag ju cykla utan el. Så jag fortsätter.

Dessutom klarnar det upp när jag närmar mig Norshom så det blir nog bra trots allt :).

Det klarnar upp i Norsholm

Norsholm

Utmed kanalen

Kimstad kyrka

Cyklar igenom Norsholm och skippar kanalen idag. Cyklar istället mot Kimstad och svänger där av mot Norrköping. Min plan är att ta kaffepaus på Lövstad slott.

Cyklar förbi kyrkan och upptäcker två riddare på kyrktaket och undrar vad dom står för. Söker på internet och läser på Svenska kyrkan Norrköpings hemsida att det enligt legenden är två prinsar som år 1060 stred om landets krona. Men det finns tydligen fler sägner och enligt en annan var det Olof Skötkonungs söner som red ikapp för att se vem som var snabbast men som sedan hittades med krossade huvuden...

Jag får också veta att familjerna på Lövstad slott ligger begravda i och utanför kyrkan. Efter förbud mot begravning inne ligger familjen Piper - Lövsta slotts sista ägare -ute på kyrkogården. Som kommpensation fick dom riktigt pampiga gravar.

Riddarna på Kimstad kyrka

Som så ofta förr går jag bet. För cafeet ställer precis ut skylten med stängt när jag kommer upp. Välkommen åter :)

Det är alltid bra att ha en plan B och som tur är har jag med lite färdkost och fyller på energin. Det är inte långt till Norrköping nu - en mil bara - så det är ingen katastrof. Jag tar slottet en annan gång. Kanske i hemväg? ;)

Efter en stund kommer jag till Herrebro våtmark. Stannar till en stund och ser ut över hagen och vattnet. Det ligger precis bredvid vägen en ficka där man kan stanna även med bil för att kika på dom fåglar som finns här.

Utsikten räcker för mig och jag cyklar vidare utan att ha sett några fåglar. Men tänker att en kikare i ryggäcken inte skulle vara fel i framtiden.

Snart cyklar jag in i Norrköping . I den här stan har jag spenderat mycket av mitt ungdomliga liv. Gator och byggnader triggar  igång minnesbilder.

Jag har gått i skola här. Tagit studenten här. Jag har bott här.  Haft ett intensivt uteliv här. Och här började också det som skulle bli mitt familjeliv i 20 år framåt.

Kommer ner i backen framför DeeGeer där jag gick i gymnasiet. Högst upp i byggnaden i den backen bodde Johan när jag träffade honom. Hit kom också en liten kattunge som hette Isse. Det blev vår första bebis och hon skulle följa oss i 17 år.

Gröna huset

DeeGeerskolan

Drottninggatan

Spårvagnar på Drottninggatan

Drottninggatan - St Olaikyrkan uppkallad efter Norrköpings skyddshelgon ligger i Olaiparken vid Drottninggatan.

Rådhuset

Det känns hemvant med spårvagnarna som glider nerför Drottninggatan. Jag närmar mig mitt mål men måste titta runt lite först.

Väl framme känns det märkligt att åter vara i den gamla lägenheten. Det är inte längre min väninna som hyr den men vi har fått låna den.

Lägenheten är sig lik, men vi har förändrat oss något ;).

Jag kan inte förstå det. Är det 25 år sedan sist...

På stan

Så skönt att vara framme. Nu ska vi bara äta och sitta i soffan och mysa hela kvällen. Imorgon har vi en heldag att bara strosa runt i Norrköpings omgivningar. Ska bli så mysigt.

Kandelabrarna utanför Rådhuset stod fram till 1969 på Hamnbron.