Sommaridyller, havsbad och glass

I augusti ligger några dagar ledigt på schemat. Funderar länge på hur jag ska använda dom. Micke jobbar också denna ledighet på Nordsjön..
Jag landar i att hälsa på mina föräldrar och ta med cykeln för dagsturer därifrån. Dom bor närmare kusten än jag och jag är sugen på hav. Det är fortfarande en väldigt het sommar men jag har ännu inte badat!! Så jag packar in cykeln och resväskan i bilen och kör mot Gusum. 

Gusum ån

Gusum ån

Efter morgon kaffe med mamma och pappa kör jag iväg utmed Gusum ån. Det är en härlig klar dag med blå himmel.  Och redan varmt. När jag cyklar genom Gusum kan jag inte låta bli att få den där känslan av att något fattas. Ett hål där det borde finnas något. Som när man drar ut en tand.. Gusums bruk låg ju förr här i backen. Det som Gusum var känt för. Framförallt sina blixtlås. Jag jobbade några sommarlov här i tonåren. Satt på taket med utsikt över Gusum på lunchen :). 
Min mormor jobbade också här på Blixtlåsen. Liksom så många andra Gusumbor. Minns bron som gick över vägen till berget på andra sidan. Där man kunde gå mellan kontor och bruk. Vid något tillfälle var det en lastbil (tror jag) som var högre än föraren tänkt sig. Hela bron brakade ner... 

Här stod Gusums Bruk

Här stod Gusums Bruk

Gångbron Gusums Bruk

Gångbron Gusums Bruk

Tänk att här började man göra kanoner på 1600-talet. Senare blev det knappnålar. Mest kända är blixtlåsen men också mässing.
När bruket gick i konkurs stod byggnaden länge kvar och förföll. Det fanns tankar och drömmar om vad man kunde göra med den men till slut brann den ner och det blev inget. 
Nu är här en utsiktsplats, lite information om Bruket när det låg här och ett promenad stråk. Det känns tomt.

Cyklar ner mot centrum och förbi den röda träbyggnaden. Det som är kvar av det förgångna. Här satt man vakt i en kur på nätterna förr för att stoppa inkräktare till bruket. 
I centrum ligger Birgerssons Ica-handel. När jag var liten fanns det en Konsum-butik, post, bank, tobak, färghandel, hårfrisör, konditori och tv- butik här. Framförallt tobaksaffären sätter igång minnesbilder. Första  gången man fick cykla ner och köpa glass själv. Piggelin för 1kr och 10 öre. Tänk när dom höjde till 1.25... Eller köpa godis för en krona.  Man stod där och pekade på godbitarna man ville ha och frågade hur mycket man hade kvar. Det fanns bitar för 5öre ända upp till en krona. 
På sidan av affären hängde en sån där box  man lade pengar i för att den skulle släppa ut en chokladbit. Där stod ibland dom stora tuffa killarna och försökte slå ut en gratis. Dom var man lite rädd för och undvek att gå förbi om det gick...

Det fanns ett bageri också i Gusum. Det låg längre in. Här luktade det alltid så fantastiskt gott och de hade en sån där pingla på dörren när man gick in. Vi brukade köpa maränger här efter skolan. Eller smågodis i fina påsar med den lila tanten i klänning på.

Men som så många andra små orter finns inte mycket kvar. 

"Vobrubas kvarn "

Valdemarsvik

Jag tar åt vänster och cyklar ut ur Gusum. Förbi Vobrubas kvarn. Tydligen har hans fru fortfarande utställningar här. Fortsätter ner mot Valdemarsvik. Minns att spåret var väldigt gropigt och grusigt så jag kör en bit på vägen. Längre ner kör jag ut på banvallen. Den är inte riktigt lika fräsch som sist. Då hade det just regnat och det var frodigt och grönt. Man ser att växterna är törstiga nu efter all värme. De ser frasiga ut. 

Kvarnen Valdemarsvik

Kvarnen Valdemarsvik

In i Valdemarsvik

In i Valdemarsvik

Kommer in i Valdemarsvik förbi kvarnen. Stannar till lite. Här fanns redan på 1600-talet en kvarn och ett sågverk. På 1900-talet drev man ett litet kraftverk som försåg läderfabriken med el. Också med vatten. Lundbergs garveri var den största  i Norden och hade ett tag 600 anställda. Det fanns kvar till 1960. Min farfar berättade att han efter skolan jobbade på garveriet. Och att han var med och la gatstenen i Valdemarsvik :). Han berättade också en tredje sak som fastnat. Om sin kompis. Han som har sin byst i Valdemarsviks Rosträdgård. "Nisse" Liedholm. Denne brukade komma på nätterna och knacka på min farfars fönster. Sedan smet dom ut för att - just det- spela fotboll 😅. 

Nils Erik Liedholm

Nils Erik Liedholm

Till skillnad från Gusum används de gamla fabrikslokalerna i Valdemarsvik

Till skillnad från Gusum används de gamla fabrikslokalerna i Valdemarsvik

Framför har man anlagt en Rosengård.

Framför har man anlagt en Rosengård.

I Gröna huset finns café. I rosa huset bl a loppis.

I Gröna huset finns café. I rosa huset bl a loppis.

Strosar lite utmed vattnet. Här har man en träbåtsförening och det ligger många fina båtar i hamnen. Det finns också flera mysiga caféer och glasställen men jag vill äta glass i Fyrudden idag. Det är dessutom lite för nära morgon kaffet. Så jag cyklar vidare istället. 

Hamnen

Hamnen

Ett riktigt skepp :)

Ett riktigt skepp :)

Träbåtar

Träbåtar

Första delen av vägen mot Gryt är fantastiskt vacker. Man cyklar utmed Valdemarsviken och vattnet glittrar i solskenet. Stannar till för att njuta lite extra av vyerna. Förr var den här vägen otäckt smal men nu har dom breddat lite. I början i alla fall.

Valdemarsvik

Valdemarsvik

Gryt

Jag har återigen förenats med Kustleden som går här. vägen svänger inåt och jag ser inte längre havet. En lite trist sträcka. Kanske för att jag vet ungefär vad som händer. Eller inte ;). Men Gryt är ett urgulligt litet samhälle med röda små torp och fina gamla hus. Jag tar en extrasväng och kommer till Evelund.

Gryt

Gryt

Fyrudden

Från Gryt är det inte långt kvar till Fyrudden. Här ligger en restaurang och båtfolket brukar komma in hit för att äta. Glass finns också och jag är jätte sugen på mjukglass 

Det blir rejält med glass

Det blir rejält med glass

Fyrudden

Fyrudden

Går lite utmed kajen. Här är inte mycket men utsikten är fin. Och jag gillar statyn vid vattnet.  Den heter "ung sittande flicka " av en världskänd konstnär som tydligen rörde sig i kretsar som Pablo Picasso. Hans statyer finns runt om i världen. Att denna finns i " lilla Fyrudden" beror på att vänner till hans släktingar bor ute på ön Ämtö och dom har tillsammans kommit överens om att donera denna hit. Så här sitter nu Fyrudden egna lilla havsfru. Lilla förresten- den är 2 m hög :). 

Ekön

Det är otroligt varmt denna sommar och värmen bara fortsätter. Det är verkligen hög tid för mig att ta ett utebad ;). Jag styr tillbska några km och svänger ner mot Ekön camping. Här finns härliga klippor och bad. 
Som 14-åring jobbade jag här en sommar. Min faster och hennes man hade campingen och jag fick bo med dom. Jag gjorde inget vidare bra jobb. Osäker , ledsen och deppig. Det var slut med min första kille och jag var upptagen av mina egna känslor. Grät på kvällarna. Tröståt massa godis och blev för första gången mullig. Provade både snus och cigaretter. Efter den erfarenhet har jag än idag svårt för lukten av snus...Längtade hem och avbröt min vistelse tidigare. Jobbade resten av sommaren hos pappa på Mekanosvets i Valdemarsvik. Mm.  Så var det då. 

I det här huset bodde jag en sommar i källaren

I det här huset bodde jag en sommar i källaren

Kiosken har blivit lite större :)

Kiosken har blivit lite större :)

Dans på bryggan?

Dans på bryggan?

Cyklar förbi kiosken som numera är en liten affär och servering. Vidare förbi det hus vi bodde i. Det ser slitet ut. Nerför backen mot den långgrunda badplatsen. Tittar runt lite. Tar lite bilder. Men väljer sen att ge mig ut på klipporna. Åh vad jag längtar efter ett bad. Det är så varmt!! Det är halt och slipprigt på stenarna. Vattnet är iskallt. Underbart friskt. Jag slänger mig i. 
Efteråt njuter jag av min sallad jag tog med. Blir snart varm och doppar mig ännu en gång. Bestämmer mig för att cykla i den våta baddräkten för att hålla mig lite sval ett tag. Måste vara en syn för världen...😅

Kanoter

Kanoter

Den långgrunda badplatsen

Den långgrunda badplatsen

Tar av mot Södra Finnö och nu blir det grusväg en bra bit. Inget hav syns men djup skog. Grusvägen är otroligt gropig och jag skumpar fram på cykeln. En 50plusare i baddräkt på elcykel på en skumpig skogsväg...vilken syn jag måste vara...😅

Grusväg

Grusväg

På väg hemåt

På väg hemåt

Så gulligt! En sån dockvagn hade jag :)

Så gulligt! En sån dockvagn hade jag :)

När jag närmar mig Gusum igen kommer jag på att det ju blir en bra avslutning att gå på museet om Gusums bruk. Så jag svänger upp och tar på mig kläder utanpå den nu torra baddräkten. Men precis när jag går genom dörren då ska dom stänga. Så snopet.  Det får bli en annan gång. Så nu cyklar jag hem till mamma och pappa för lite balkonghäng istället:)

Museet

Museet