Ska jag eller ska jag inte...

Detta år tycks vara beslut i sista minuten som gäller. Jag vill göra om min tur till Vikbolandet och St Anna nu i sommar och sol och har en idé om att göra som till Loftahammar för att få med Micke. Men Micke blir med jobb neråt igen och jag funderar på om jag ska göra turen själv. Kollar vädret och precis dom dagar jag har ledigt är det regn och kallare väder som gäller. Ska jag göra den ändå? Eller ska jag åka ner och bo i husvagn med Micke och utgå därifrån? 
Inte förrän efter jobbet på söndagen är jag helt säker på att jag ska åka. Bilen är packad och tankad för en eventuell långkörning och cykeln står där bak. 
Det blir i alla fall Micke och Landön. Och närmare 21 på kvällen är jag där. 

Utsikt från husvagnen

Utsikt från husvagnen

Humleslingan

Jag har läst på och sett att man kan cykla Humleslingan - en ca 5 mil lång runda runt Ivösjön. Den ska jag ta idag. Första stoppet på den ska bli Bäckaskog slott. 
Ger mig iväg från Landön och upp i landet. Landöns camping ligger vid havet nedanför Kristianstad och sägs vara Skånes enda skärgård. Micke har fått låna sin kollegas husvagn här. Dom har den stående året runt så här finns förtält med flera sittplatser och veranda samt campingens finaste utsikt :). 
Jag cyklar bredvid starka raka majsfält i perfekta rader. Kommer förbi en liten stuga vid vägen med försäljning från gården. Här ska jag stanna i hemväg och köpa bär. 
Fortsätter upp till Bäckaskog och är på Humleslingan. 

Här kan man handla grönsaker och bär från gården längre bort

Här kan man handla grönsaker och bär från gården längre bort

På vägen från Landön

På vägen från Landön

Nymö gamla bränneri

Nymö gamla bränneri

Gula mogna fält överallt

Gula mogna fält överallt

Kiaby kyrka

Kiaby kyrka

Mot Kjugekull

Mot Kjugekull

Innan jag kommer till Bäckaskog slott ser jag en skylt Kjugekull Kaffestuga. Jag är ju kaffesugen och tänker att det kanske är bäst att ta detta ställe ifall att det inte är öppet på slottet. Men när jag kommer fram är jag lurad. Kaffestugan är överkryssad...

Cyklar i alla fall upp och tittar på hembygdsgården och finner en härlig natur. 

Kjugekull

Kjugekull

Hembygdsgården Kjugekull. Här finns vacker natur att vandra i.

Hembygdsgården Kjugekull. Här finns vacker natur att vandra i.

Cyklar ner igen för den långa backen och är snart vid slottet. Går runt lite i parken och tänker sedan gå till caféet på innergården för kaffe o macka. Det visar sig vara frukosten för hotellgästerna som precis är avslutad. Lunchserveringen öppnar inte förrän om en timme. Ska jag missa kaffet igen 😱. Men den underbara kyparen säger att du kan ta kaffe ändå och det finns muffins kvar på bordet. TACKSAM!! 

Skor i Slottsparken

Skor i Slottsparken

Konst i slottsparken

Konst i slottsparken

Bäckaskog Slottspark

Bäckaskog Slottspark

Försöker hitta lite information om de olika konstverken i parken - men jag går bet. Vet inte vem som gjort dom eller varför. Läser i alla fall att Slottets historia går tillbaka ända till 1200-talet. Men att det från början var ett kloster, ett premonstratenskloster. (Vilken tungvrickare) Här anlades en örtagård för att man skulle kunna ta hand om sjuka människor och munkarna livnärde sig på bl.a jordbruk och fiske. Munkarnas kök och delar av kyrka finns fortfarande kvar i slottet. Vid reformationen 1537 tog danskarna över klostret och det gjordes om till slott under den danske guvernören Ramel och hans son. Efter freden i Roskilde 1658 blev slottet svenskt. Lite senare bodde här Rutger von Aschberg som haft ansvaret för "försvenskningen" av Skåne  efter övertagandet. 
Sedan mitten av 1900-talet har här varit hotell och konferens och det är också här Stjärnorna på slottet har spelats in. Lill-Babs har tydligen mött ett av spökena som sägs finnas här i sitt rum och att det var ett snällt spöke :). Men om jag förstått rätt ska man akta sig för att möta Karl den XV häst Shejk som avlivades när kungen dog (man gjorde tydligen så vid kungliga dödsfall) då han sägs springa i parken om nätterna där han är begravd. Om man möter dennes blick kommer något hemskt att hända...

Bäckaskog slott från parken

Bäckaskog slott från parken

Efter kaffet går jag runt lite. Vågar inte ta påtår då kaffet var fritt. Känns lite för girigt 😅. Hittar säkert nåt mer kaffeställe sen. Tittar in i byggnaderna. Här finns konst i vissa rum och kyrkan. Högst upp i slottet finns Karl den XV paradvåning som fortfarande används vid vissa tillställningar, men för att gå dit måste man bo på hotellet. Ser när jag googlar att man haft julbord här :).

Från innergården

Från innergården

I

I "stallet" hämtade jag mitt kaffe

Inne i slottet

Inne i slottet

Äppelriket

Dags att dra vidare. Hoppas kunna hitta nåt mer mysigt ställe att dricka kaffe på. Är ju en av de stora resenjutningarna jag har :). Kommer till Äppelriket. Så kallas tydligen området runt Ivösjön och jag passerar många odlingar utmed vägen. Ser en skylt som visar att konst finns att se och svänger av. Men missar var det är. Kommer iväg en bit men vill inte vända utan kollar på kartan om det finns annan väg ut. Och det finns det. Följer grusväg nu. Men...man tror nästan nån skojar. Mitt i skogen är det stopp för vägarbete 😳! 

!!?

!!?

Nu vill jag ännu mindre vända om. Kollar kartan igen och ser att jag kan följa grusvägen nästan ända upp till Vånga. Får bli så. Och så går det uppför. Och uppför. Och ännu mera uppför. Var är jag på väg? Ligger Vånga på ett fjäll!?  

Det går uppför ännu lite till, ser en skylt om nån gruskross eller liknande. Och efter en stund går det nerför. Och nerför. Och ännu mera nerför. Var har jag egentligen varit? Naturen är i alla fall fantastisk med bokskogar och deras härliga ljus. Men nu ser jag äntligen en skylt mot Vånga och följer den. Snart är jag framme i det lilla samhället. Några caféer har jag ju inte direkt sett men ser en liten fyrkantig byggnad. Kiosk. Vill inte sitta här vill ha något mysigt. Här står också en stor karta över Humleslingan och jag kollar vad jag missat. Är det värt att cykla tillbaka en bit?  Det är det! Café och försäljning av diverse hemgjorda produkter. Cyklar ner och njuter av lite sjöutsikt. På andra sidan ligger ett berg alldeles grönt. Och det ser ut som en skidbacke mitt i. Det är där jag varit.. :).
Det är ca 7 km ner och jag är snart där. Jag blir överlycklig när jag ser det mysiga caféet där man kan sitta i trädgården och fika. Men vad lite folk. Eller närmare bestämt- vad tomt det är. Rycker i dörren till butiken. Låst. Vad konstigt. Det är ju ändå mitt i sommaren. Hittar ingen skylt och slår till slut upp det på internet. Helt otroligt. Stängt på måndagar 😳. Jag känner mig så lurad. Igen. Vad är detta. Mitt i säsong. Cyklar argt tillbaka igen. En underbar doft slår emot mig men jag kan inte lokalisera var den kommer ifrån. Den doften vill jag ha i min trädgård. Ser ett vandrarhem intill en äppelodling och tänker att jag skulle ju kunna ha tur nu.. Men det har jag inte. Varför skulle vandrarhemmet ha café ?...

Säkert väldigt trevligt. Men inte på måndagar..

Säkert väldigt trevligt. Men inte på måndagar..

Vandrarhem vid äppelodling

Vandrarhem vid äppelodling

Ser på kartan att det kommer ett ställe som heter Humletorkan strax innan Näsum. Nu hoppas jag med alla fingrar och tår att det är öppet. För där finns både vandrarhem och fik. Och det lyckas. Jag är där halv 1 och enligt skylt öppnar det 1. En halvtimme kan jag vänta. Men dom har redan öppnat. Och jag möts av den underbara doften av bullar. Det blir både kaffe bulle macka och kaka 😃. Dom har nämligen nötkakor. Det brukade min mormor baka och av alla kakor hon bakade var dessa dom godaste. Hennes vinner även idag då dom var lite segare men jag är definitivt inte missnöjd:). 
Sitter under träden och njuter en lång stund. 

Humletorkan

Humletorkan

Här finns också vandrarhem

Här finns också vandrarhem

Nybakat

Nybakat

Sittplats på balkongen

Sittplats på balkongen

Eller under träden

Eller under träden

Denna byggnad uppfördes 1926 och är Sveriges enda bevarade humletork . Man hade tidigare importerat humle från Tyskland men efter första världskriget försökte myndigheterna få bönderna att börja odla. Man lockade med lättförtjänta pengar och bidrag till bl a plantor och gödsel. Humle är inte bara en ingrediens i öl utan används också inom medicin för sin lugnande inverkan. Idag kan man köpa eget bryggt öl här men när det kommer till öl kan jag aldrig lära mig tycka om det. Så det får någon annan prova :). 

Humle på gång

Humle på gång

Ser ut som man kan bo i denna. Men hittar inget på Internet om den

Ser ut som man kan bo i denna. Men hittar inget på Internet om den

Näsum

Nu är jag påfylld och cyklar snart in i Näsum. Svänger ner mot den gamla kvarnen. En glass kanske man kan hitta här. Men här sitter en man som skrattar och säger att det är omöjligt. Då skulle jag äta upp den själv 😅.  Bakom honom ser det ut att vara mest verktyg:). Men det är väldigt fint runt ikring. 

Stenbro vid kvarndammen

Stenbro vid kvarndammen

Nästan som en bild av Monet

Nästan som en bild av Monet

Cyklar lite till och får se en byggnad där man utlovar must. Ja det vill jag ha från Äppelriket. Är dessutom väldigt törstig nu. Med solen kommer hettan. Cyklar in och går runt. Var går man in? Hittar en port med hänglås. Och en skylt. Stängt för lunch ... Idag är det den dagen... Måndag...

Hade ju varit kul...;)

Hade ju varit kul...;)

Nu har jag fått glass på hjärnan. Skulle vilja hitta ett glasställe. Och hittar faktiskt ett. Men när jag väl är där känner jag att jag nog ändå ska vänta lite. Har ju ganska nyss fått i mig en hel del fika...

Det finns möjlighet till både mat och fika i Näsum

Det finns möjlighet till både mat och fika i Näsum

Efter Näsum blir vägen väldigt trafikerad. Och det är trångt. Så när jag ser en cykelväg då kör jag ner. Jag hamnar på en banvall och det blir jättehärlig cykling. Men jag kommer ifrån själva Humlestigen lite. Vilket jag förstår senare. Jag hade en helt annan bild av var jag skulle cykla. Men slutmålet Bromölla är detsamma. 

Härlig cykling på banvallen

Härlig cykling på banvallen

Barnakälla järnvägstunnel en gång Skånes längsta och enda...

Barnakälla järnvägstunnel en gång Skånes längsta och enda...

Kommer fram till en tunnel. Här finns en informationsskylt och jag läser att leden går mellan Sölvesborg och Olofsfors. 29 km lång. Jag står vid Barnakälla järnvägstunnel " en gång Skånes längsta och enda". (Om der är den enda måste den ju också vara längsta 😳😅). Jag är alltså lite på väg åt Sölvesborg. Så jag hittar alternativ igen. Och kommer in på riktiga stigar. Måste stanna två killar och fråga om jag verkligen är på rätt väg. Och jodå. Det är jag allt. 

Fina cykelstigar :)

Fina cykelstigar :)

Bromölla

Och så kommer jag ut i Bromölla. Här börjar jag nästan känna mig hemma. Har varit här vid flera tillfällen nu. Tänker svänga upp och kolla lite på secondhand butikerna som jag vet finns uppe närmare rondellen. Är det öppet? Nej. Stängt på måndagar...Sätter mitt hopp till nästa. Semesterstängt.. Fortfarande den dagen...
Onödig omväg men jag har sett skyltarna jag ska följa för att komma vidare på cykelväg. Sist hade jag lite svårt att hitta ut. På vägen hamnar jag återigen nere i centrum med fontänen Scanosaurus och konstverken på industri området. Och trots att jag inte tänkt det idag får jag lust att åka runt en sväng. 

Scanisaurus - svanhalsödlan som fått sitt namn efter Skåne. Konstnären Gunnar Nylund var verksam på Rörstrand och Iföverken

Scanisaurus - svanhalsödlan som fått sitt namn efter Skåne. Konstnären Gunnar Nylund var verksam på Rörstrand och Iföverken

Denna hane och hona solar sig på Ivön.  På deras tid var det nämligen en ö i Senoiska havet

Denna hane och hona solar sig på Ivön. På deras tid var det nämligen en ö i Senoiska havet

Cyklar runt på parkeringen och tar bilder

Cyklar runt på parkeringen och tar bilder

Vid IFÖ CENTER - härinne är det konstutställning

Vid IFÖ CENTER - härinne är det konstutställning

Dinosaurie på gång

Dinosaurie på gång

Nymölla Tosteberga och Trolle Ljungby i hemväg

Letar upp cykelleden igen och följer skyltarna. Tills - ännu ett vägarbete sätter stopp. Följ orange skylt står det. Jag följer och hamnar igen vid stora trafikerade vägen. Skit. Följer den en stund med hjärtat i halsgropen. Mot Gualöv. Strax innan hittar jag på cykelväg igen. 🙏. Cyklar nu mot Nymölla. Lugnare igen. När jag närmar mig dyker en stor fabrik med skorsten upp som spyr ut rök i luften. Jag tyckte Nymölla lät mera gulligt. Läser senare att det är ett pappersbruk. Nymölla hette tidigare Möllehusen som relaterade till kvarnen i Skräbeån och som har anor sedan 1465 och fortfarande finns kvar! Denna fungerade tydligen ända fram till 1960 då massafabriken byggdes. Tydligen finns lite museum där. Svänger in och får en annan bild när jag passerar Nymölla gamla smedja. 

Nymölla smedja - hit kom man för att få hästarna skodda eller verktygen lagade. Från 1800-talet. Lades ner 1965

Nymölla smedja - hit kom man för att få hästarna skodda eller verktygen lagade. Från 1800-talet. Lades ner 1965

Både boningshus och smedja

Både boningshus och smedja

Humor :)

Humor :)

Cyklar vidare förbi vackra hagar och ängar. Kommer till en skylt med Tosteberga ängar. Cyklar upp för att kolla lite. Några kommer med vad som ser ut som övernattningsgrejor. 

Tosteberga ängar

Tosteberga ängar

Ängar vid vägen

Ängar vid vägen

Plötsligt dyker Minas chokladstudio upp vid vägen. Detta har jag läst om på en annan reseberättelse. Vad kul. Jag är ju en sann choklad älskare. (Och kaffe. Bara nyttigheter 😅). Och då kommer skylten. Är det öppet.... Vid det här laget blir jag inte ens besviken. Det är öppet vissa dagar.  Det är inte idag. Jag fotar och cyklar vidare. Och får se att jag ändå kan köpa hemgjord glass. Med svisch. Jag köpte ju aldrig någon glass. Så nu blir det av. 

Choklad!

Choklad!

Hemgjord glass

Hemgjord glass

Men det var ju trevligt. Cyklar långsamt och njuter av min glass.  Det är inte så långt kvar nu men jag gör ett litet stopp till för fotografering vid Trolle Ljungby slott. Det ser så trevligt ut här men när jag åkt förbi har det varit mycket trafik och svårt att stanna. Slottet ligger så vackert men det är privatägt så man får titta på håll. Går in vid kyrkan och tittar lite från det hållet också. Jag vet att dom har mycket fåglar dom passerar vägarna här. Det finns det speciella skyltar som visar :). 

På väg in i Trolle Ljungby

På väg in i Trolle Ljungby

Trolle Ljungby

Trolle Ljungby

Trolle Ljungby slott

Trolle Ljungby slott

Det är kvällning och jag cyklar tillbaka till Landön via Vanneberga. Stannar till vid den lilla stugan och köper bär. Ikväll blir det potatissallad och kyckling klubbor. Det har Micke ordnat:). Och så lite häng i förtältet med den trevliga utsikten :). 

Bären är från den lilla stugan vid vägen jag såg på morgonen

Bären är från den lilla stugan vid vägen jag såg på morgonen