Loftahammar - Skeppsgården - Lilla Kalvö - Hornsberg - Gusum

Från början är det meningen att jag ska cykla en dag och åka med hem till Linköping nästa dag. Men vi diskuterar lite och kommer fram till att jag cyklar till Gusum och blir mött där istället. Jag har ju ännu en ledig dag och det är dessutom ganska fullt i bilen ...
Städar av lite i stugan och ger mig iväg innan de andra ens är klara. Cyklar tillbaka ner i Loftahammar och ser ett par som sitter med sitt morgonkaffe på serveringen i solen. Och trots att jag redan druckit mitt så kan jag inte låta bli att sätta mig en stund jag med. Det ser så härligt ut :). 
Det doftar så gott inne i caféet och jag häller upp min "påtår ". Sätter mig på andra sidan från paret men hör att dom pratar tyska. 

Morgonkaffe i Loftahammar

Morgonkaffe i Loftahammar

Jag såg redan igår var jag skulle svänga av och det är precis efter bageriet. Kommer direkt ut på smal sommarväg. Tittar ner och förnimmer nåt under trampan. Hinner tänka att det är ännu en överkörd orm innan det går upp för mig att den låg bredvid vägen - inte på 😬. Tacksam att den inte var på bithumör ..

Vid vägen

Vid vägen

In i Vråka

In i Vråka

Cyklar på och njuter av min ensamhet på vägen. Det är sommar. Så skönt. Kommer till Vråka. Ser en skylt om hembygdsgård men har svårt att avgöra vilket av husen det är. De flesta verkar bebodda. Här är lite Bullerbykänsla. Det ligger i alla fall ett loppis vid vägen och jag tar mod till mig och drar i dörren. Där inne finns det glass. Jag svischar och tar en. 

Glass i Vråka

Glass i Vråka

Vråka

Vråka

Cyklar vidare. Det är fantastiskt väder.  En och annan bil kör förbi men annars är det tyst. Jag kan välja att cykla direkt hem till Gusum - en sträcka på 5 mil. Men det vill jag inte. Det här ska bli en liten nostalgitripp. Så jag svänger av ner mot Skeppsgården. 

När jag fortfarande bodde hemma drabbades min morfar av cancer. Det var så vi kom i kontakt med "Levande föda". Jag har alltid varit intresserad av kroppen och hur den påverkas av vad vi äter. Så under två veckor var jag här för att prova. 
Min morfar hade fått fantastiska resultat medan han var här. Han som i hela sitt liv haft diabetes och nu fått cancer -  hade ingen diabetes när han kom tillbaka till sjukvården för nya prover 😳. Dessutom hade cancern gått ner. Hans historia slutar dock med att han själv valde att gå tillbaka till vanliga maten. Det var väldigt extremt och ganska svårt då. Min mormor gick helhjärtat in för att ändra alla matvanor och dom levde en tid så. Men som sagt gick dom tillbaka till vanligt liv. Både diabetes och cancer kom tillbaka men det var så min morfar valde. Man måste leva medan man lever...Jag tänker i alla fall titta på det stora huset vi var i och det ligger i Skeppsgården. 

Här var jag på kurs i

Här var jag på kurs i "Levande föda"

Och det är tydligen fortfarande kvar

Och det är tydligen fortfarande kvar

Känner mig lite som en tjuv om natten när jag smyger in på gården för att ta en bild. Vågar inte gå ända upp. Minns allra mest en rosa "champagne " från när jag var här. Och pressat vetegräs. Det dröjde en tid efter jag varit här innan jag kunde uppskatta doften av klippt gräs igen..:). 
Vetegräsjuice är väldigt starkt och vi tog det som en shot på morgonen. Det var det som Ann Wigmore tuggade på då hon råkade ut för sin cancer. Hon tuggade ur saften ur gräset. Och det var så det hela började om jag minns rätt från hennes  bok. Jag tror definitivt vi kan äta oss friska från många åkommor vi har. Men detta var i alla fall just då ganska komplicerat sätt att leva. Extremt. Idag kan vi ju köpa färdiga groddar i butiken. Och jag tror t o m jag sett vetegräs. Och groddar gillar jag fortfarande :). 

Cyklar vidare ner mot bron. Förr låg det en liten affär där nere och jag tänker handla lite om den finns kvar. Men som så mycket annat är det nerlagt. Där är bostadshus. Ett litet loppis ligger i alla fall mitt emot så jag stannar till. 
(Får veta att två veckor senare kan man köpa pizza här från någon som gör dom i husvagn :))

Loppis i Skeppsgården

Loppis i Skeppsgården

Det ligger väldigt vackert

Det ligger väldigt vackert

När jag var liten gick det en färja från Skeppsgården över till andra sidan. Jag och min bror tyckte det var väldigt spännande när vi skulle över. Vi brukade åka den då vi skulle till Kalvö och bada. Jag kan inte minnas när dom slutade och letar på internet efter information om när bron byggdes. Det var tydligen på 1980-talet och jag läser någonstans att affären slog igen 1999 😳. Kan det verkligen stämma ?  Och jag som skulle köpa glass... 

Läser också att Skeppsgården finns nämnd redan under Gustav Vasas tid.  Under 1600-talet skeppades ektimmer till Regalskeppet Wasa härifrån.  Här har det skeppats ved och virke mm och under 1800-talet blomstrade denna ort. Ett tiotal skepp hade sin hemmahamn här. Till 1950-talet fanns här en ångbåtsbrygga. Skeppandet gjorde att byn växte och blev handelsplats och man höll marknad i september som drog flera tusen personer. Nu är det lugnt..

Numera är det en bro över...

Numera är det en bro över...

Här var en gång i tiden en stor hamn med många skepp.

Här var en gång i tiden en stor hamn med många skepp.

Jag fortsätter över bron och cyklar runt Åsviks Herrgård. Man får inte åka genom gården numera men jag minns den kurviga vägen och kolukten. Nu står en skylt "Privat". Bäst att respektera:). Jag tar mig runt och upp till kyrkan och hembygdsgården. Inte en människa. Men mina föräldrar berättar senare att dom ska fira midsommar här och att det då brukar vara tjockt med folk. 
Tornspiran på kyrkan är en "lotskutter". Slår upp ordet och det är helt enkelt en lotsbåt som för skepp ut och in i hamnen. Tar en macka här. 

Hembygdsgården

Hembygdsgården

Kyrkan Östra Ed

Kyrkan Östra Ed

 När jag svängde in mot kyrkan såg jag en skylt med "Lilla Kalvö " 5 km. Detta var inte med i planen men känner att jag vill cykla dit. Minns dom där härliga släta lena klipporna och havet. Och att det fanns en kiosk. Där kan jag köpa ngt att äta. 
Det är grusväg ner och jag kommer snart till det blå havet. Så vackert. Cyklar vidare och naturen känns så bekant. Vill gå på dom där klipporna. Ska bara leta upp ngt att handla. 
Men jag hittar inget. Det är lugnt och tyst. Kommer fram till en skylt som ber en ringa ett nummer för kontakt till campingen. Cyklar tillbaka och möter en man med hund. Han ser fundersam ut och säger att nä nån kiosk har han inte sett. Men i huset därborta bakar dom bröd man kan beställa till frukost. 
Ok. Jag tar min andra och sista medhavda macka på klipporna. Cyklar ut en bit och tar av skorna. På dom här vill jag gå barfota :). 

Lilla Kalvö

Lilla Kalvö

Kommer till havet

Kommer till havet

Ut på klipporna

Ut på klipporna

Det blir ju en avstickare men det är det värt. Doften av hav och tång och vackra vyer fyller på med energi. 
Jag cyklar tillbaka och tar nu "bakvägen" till Långrådna. Hade jag inte svängt ner till Skeppsgården hade jag varit där nu. Men nu cyklar jag grusväg från Herrgården. 

Grusvägen till Långrådna

Grusvägen till Långrådna

Långrådna

Långrådna

I det gula huset i Långrådna bodde min morfars syster. Gullie. De hade gård med djur. Minns att vi var där en gång och åt och dom hade sommar barn. Hon bad om ketchup och Gullie svarade att hon vet var  den finns. Bara att hämta. Pappa var väldigt imponerad av hennes uppfostring- gissar att vi var krävande 😅. 
Minns också att hennes son spelade gitarr i sitt rum. Vi fick gå och titta på hans instrument. Men det kändes lite läskigt. Han hade långt hår :)..

Cyklar vidare och kommer till det ställe jag har flest minnen av. Hornsberg. Här har jag firat jular och drömt om hundar. Tittat på kossor och varit inne i slottet och lekt med dottern till godsägaren. Här har min mamma och mormor sin barn och ungdomstid. Min gammelmormor, som jag alltid kallade "Gamlegumma" bodde över vägen i Tvättlund. Det ställe hon alltid saknade sen hon flyttade  till Valdemarsvik. Hon ansåg Valdemarsvik var grått och fult. Min mormor växte upp här med mamma Tyra och Sven som hade smedjan här. Gamlegumma berättade ofta om när hon hjälpte till i smedjan och om sina "smedhänder" :). 
Mormor fick också en bror - Sven-Inge. 
I sin ungdom arbetade mormor ibland på slottet och hon träffade sitt livs kärlek här som 17-åring  - min morfar Olle. Dom höll ihop ända till han gick bort vid 65 år. Morfar jobbade på gården och mormor hjälpte till på slottet. Fick min mamma och hennes bror Bert som växte upp här på gården. Bert blev kvar och arbetade hela sitt liv här på Hornsbergs gård och därför blev också Hornsberg ett ställe vi ofta besökte och också firade jul på. Mamma träffade pappa som kom från Valdemarsvik och dom flyttade till Gusum. Här byggde pappa vårt hus. Mormor och morfar hade också blivit Gusumbor men dom var ofta ute hos Bert på gården och hjälpte till. 

In till Hornsberg

In till Hornsberg

Hornsbergs slott

Hornsbergs slott

Här bodde min morbror

Här bodde min morbror

Hornsbergs gård

Hornsbergs gård

Cyklar ut igen på vägen. Det tänker visst regna. Drar på mig regnjackan. Vill titta in på Tvättlund men det är ju privat boende. Så går in en liten bit bara. Det ligger fantastiskt fint vid sjön och när man går ut har man slottet framför sig. Förstår att Gamlegumma längtade tillbaka. 

Vägen in till gården

Vägen in till gården

Gamlegummas Tvättlund :)

Gamlegummas Tvättlund :)

Vy från bron

Vy från bron

Cyklar vidare mot Tryserum. Här ligger mormor och morfar och Bert begravda. Här gick mamma i skolan. Men här blir inget stopp. Det regnar - nej det snöar! Det gör ont när haglet piskar mot ansiktet och jag försöker vrida undan det och ändå fortsätta framåt. Dyblöt och vill hem nu. Kommer till den långa backen ner till korsningen och tar av mot Valdemarsvik. Det har avtagit nu och snart kommer solen fram igen. Och innan jag kommer till Gusum har jag torkat.  Tar banvallen från Valdemarsvik till Gusum. Stannar till för lite fotografering vid den gamla kvarnen som förr var Vobrubas glashytta och blir förvånad när en bil stannar till och och frågar vad jag gör. Det är min väninna från Karlskrona!! Vad är oddsen?!! Hennes föräldrar bor bredvid mina men ingen av oss hade en aning om att den andra skulle hit 😅. 
cyklar hem till Tallstigen och där blir det pizza innan min skjuts kommer:). 

Cyklar banvallen från Valdemarsvik

Cyklar banvallen från Valdemarsvik

Frodigt

Frodigt

Kvarnen i Gusum

Kvarnen i Gusum

Förr låg Vobrubas glashytta här. Han kom med sin familj till Gusum efter att ha fått i uppdrag att göra konstverket till Gusums centrum och då fastnat för det lilla brukssamhället och kvarnen.

Förr låg Vobrubas glashytta här. Han kom med sin familj till Gusum efter att ha fått i uppdrag att göra konstverket till Gusums centrum och då fastnat för det lilla brukssamhället och kvarnen.

Konstverket  i Gusum av Milan Vobruba. Milan uppfann en helt egen teknik som uppmärksammats både här hemma och utomlands. Aleppoteknik som innebär att smälta samman en eller flera metaller med glaset.

Konstverket i Gusum av Milan Vobruba. Milan uppfann en helt egen teknik som uppmärksammats både här hemma och utomlands. Aleppoteknik som innebär att smälta samman en eller flera metaller med glaset.