En ogenomtänkt oplanerad stressfylld desperat kortsemester i Maj

Detta var inte planerat. I flera månader har jag och Micke planerat en semester till Prag och vidare ner i Europa med bil. Alla hotell var bokade, miljökort till bilen betalade, kartor utforskade och packlista för bil uppdaterad. Jag skulle träffa min dotter i Prag där hon läst under året. 

Och så kom kriget. Putins galna idéer förverkligades och hela världen befann sig i shock. Vi hoppades alla på ett snabbt slut på eländet men som alla vet blev det inte så. 

Det kändes inte rätt att åka på den rutt vi bestämt. Att sitta på café och smutta på en kaffe medan folk flydde för sina liv över gränserna... Jag ville ändå hälsa på min dotter och vi bestämde oss för att boka om resan. Stanna på lite ställen till och från Prag istället. 
Då fick Micke nytt jobb i Norge. Och utresa samma dag vi skulle åka. Vi bokade om igen och kortade ner resan. Då flyttade dom hans utresa....

Det kan ju inte bli mer tydligt att vi helt enkelt inte skulle göra denna resa. Universum har verkligen gjort allt för att tala om det 😅. Så vi gav upp. 
Och nu stog jag där med två veckor semester i maj ...Nya schemat var redan skrivet och uppdaterat så jobbet var inget alternativ. Jag började bli desperat. Hur skulle jag använda min semester!!?

Och då kom denna helt oplanerade ogenomtänkta plan i verket. En cykeltur via Göta kanal till Söderköping vidare till min väninna i Fillingerum och stanna en natt. Fortsätta till mina föräldrar i Gusum en natt. Och så ut mot Stegeborg sen till Mem och tillbaka hem. Det blev en mycket jobbig resa....

Cyklar från Ekängen mot Norsholm

Cyklar från Ekängen mot Norsholm

Det är fina lugna vägar

Det är fina lugna vägar

Stenbro på väg

Stenbro på väg

Dag 1 Ekängen - Fillingerum

Jag har bestämt mig för en cykeltur. Denna gång ska jag cykla Göta kanal åt andra hållet - mot Söderköping och Mem. Jag måste bara först åka till min cykel... Den är hemma hos Micke så jag tar bilen dit och parkerar den där istället. När jag väl är där kommer jag ihåg att den ju inte är fulladdad. Hoppsan. Ingen bra början. Får börja utan el direkt. 
Jag är ju inte direkt i bästa form efter vintern men tror det går bra. Jag kunde ju cykla långt utan förra sommaren...

Efter en mil är jag fullständigt slut. På något sätt blåser det motvind trots att trädtopparna ser helt stilla ut. Jag stannar för lite kaffe och macka i en skogssluttning. Det i alla fall ganska varmt. Ja - i alla fall kan jag cykla med bara tröja.  
Därefter sätter jag på elen på en "prick ". Skönt. Men oj. Innan Norsholm försvinner redan en och jag har bara två "prickar" el kvar till resten av dagen!! 😬

Stannar på caféet vid bron och slussen i Norsholm

Stannar på caféet vid bron och slussen i Norsholm

Lite välbehövlig fika

Lite välbehövlig fika

Underbart med lite fika i den trädgård som för mig har många minnen från förr med katter och hundar som var med här när vi fikade. Norsholms djursjukhus ligger ju här. Men i min hjärna har jag fått för mig att vi satt under äppelträd 😅

Norsholm - Söderköping

Jag cyklar vidare mot Brådtom sluss där man också kan fika. Jag tar några foton och kör vidare. Nu vid Göta kanal. 

Café och bomöjlighet vid Brådtom sluss

Café och bomöjlighet vid Brådtom sluss

På denna sida är det kor och inte får

På denna sida är det kor och inte får

Kommer fram till Hulta sluss. Här börjar sjön Asplången. På en skylt står det att cykelbåten går här. Men det är helt dött. Går förmodligen bara sommartid. Jag hade hursomhelst tänkt cykla runt och hittar skylten som visar vägen mot Mem. Jag krånglar cykeln över slussen och kommer på en grusväg och ger mig uppför en lång backe. Jag hittar nästa skylt men sen är det slut. Jag kommer fram till en skylt som visar Norrköping en mil och känner att något är fel. Hmm. En kvinna kommer på elcykel nerför backen och jag stoppar henne med frågan om jag är på väg ner mot Göta kanal. Hon ser medlidsamt på mig. Jag är visst inte den första som blivit "hitlurad".  Hon berättar att trötta boende stoppat den riktiga vägen med ett ristaket och vägrat släppa förbi vandrare och cyklister. Så numera kan man bara komma vidare med cykel båten och den går mycket riktigt bara på sommaren. 

Hulta sluss

Hulta sluss

En skylt visar att jag ska denna väg över för att komma runt och vidare till Mem. Men inte nu längre

En skylt visar att jag ska denna väg över för att komma runt och vidare till Mem. Men inte nu längre

Hur kommer det sig att det inte står något om detta när man läser om etapper vid Göta kanal på internet. Och varför står skylten mot Mem kvar ?
 Kvinnan är väldigt trevlig och hon erbjuder mig att följa med och ta vägen över hennes trädgård och ner. Så tacksam jag är. Annars var denna resa abrupt slut. Hon visar hur jag ska cykla och snart är jag vid kanalen igen. 


Ibland känns det härligt att vara ute igen. Och ibland är jag riktigt sur. Hur kan det vara sån motvind runt mig när alla träd är helt stilla 😳. Jag blir riktigt provocerad av att glo på träden och inser att det är dags att äta. Hittar ett ställe med fin utsikt och äter min medhavda sallad.

Vitsippor överallt

Vitsippor överallt

Utsikt från min picknick plats

Utsikt från min picknick plats

Inte nog med att elen nästan är slut på cykeln. Telefonen kommer också dö innan jag är framme. Så proffsigt. Hm. Ingenting är genomtänkt - allt är planerat i smått panik. Cyklar vidare längs kanalen ända till Söderköping. Jag är ganska trött. Tar cykeln och går längs med kanalen en bit. Lite affärer är öppna och några restauranger. Stånd med kläder utanför en affär ger lite sommar känsla. Måste vidare till Fillingerum men tar en glass först. Smultronstället är öppet men jag har inte tid att sitta här. Köper i deras sido kiosk. Mjukglass. Gott. 

Kaninerna på väg över kanalen

Kaninerna på väg över kanalen

"Slussöppnaren"

Söderköping

Söderköping

Restaurang

Restaurang

Strömming tyvärr stängt

Strömming tyvärr stängt

Inne i Söderköping

Inne i Söderköping

Glass på smultronstället

Glass på smultronstället

Jag vandrar runt lite medan jag äter min glass. Går genom Söderköpings Brunns park. Här har jag jobbat. Som Nattportier. Minnen från tidiga mornar ute på verandan torkandes bord och plocka fimpar. Inget fick synas av något festande på morgonen. I bil på väg hem med öppet fönster. Man var trött efter en hel vakennatt. 

Söderköpings Brunn

Söderköpings Brunn

I parken

I parken

Cyklar ut ur stan. Mot nästa mål. Inser att jag tog fel väg och är på väg hem igen. Tillbaka. Trött. Sur. Arg på mig själv. Vilken desperat tur. Hur kunde jag tro att det bara var att dra iväg efter en lång vinter i soffan. Och ännu är det flera mil kvar. Ringer min väninna och får det att låta som jag är vilse i djungeln. Kanske aldrig kommer fram... Elen tar slut. Telefon dör. Sista sträckan får jag gå upp för backarna. Äntligen framme blir det dusch god mat och vin. Efter en stund är allt glömt och jag har trevligt hela kvällen. Imorgon är en lugn dag.