Wow 🤩 vilken morgon!

Bubbelpool och Bubbeldricka

Bubbelpool och Bubbeldricka

Frukost

Frukost

Det ingår en timmes spa i priset. Och inte nog med det - ett glas bubbel! Man kan välja alkoholfri men eftersom jag cyklar...;). 
Jag har inte haft champagne frukost sen studenten. Tror jag. Minnet sviker ibland och det jag kommer ihåg finns framför allt på bild. Och som sagt - i telefonen. 
Att sitta där, mitt i naturen, det småregnar lite, få massage och bubbel.. Ja det är exakt vad jag behöver efter mina turer. 

Så vackert

Så vackert

Hasse och Tage

Efter det är ingenting omöjligt;). Det blir en låång cykeltur idag. 
Börjar i Tommelilla. Här finns Hasse och Tage museet och det har just öppnat efter corona restriktionerna. Så caféet har endast kaffe och nån kaka. Men jag vill in på museet. Världens minsta filmmuseum. Expediten berättar att det kom till när Hasse och ägaren tog en öl på den lilla puben (ett lika litet hus på andra sidan järnvägen ). Ägaren funderade på att göra Sveriges minsta hotell, men efter den kvällen hade idéen om ett litet museum fötts.
Det är mulet och småregnar fortfarande, så museum känns bra. Det sprakar av färg och det finns väldigt mycket på väldigt liten yta. 

Hasse och Tage museet

Hasse och Tage museet

Blommig falukorv förstås

Blommig falukorv förstås

Hasse o Tage

Hasse o Tage

Tomelilla

Tomelilla

Utmed vägen

Nöjd med det ska jag hitta ut igen. Kartan leder mig till väg 11 vilken jag inser att jag ska undvika. Massor av trafik. Letar småvägar istället och kommer ut på landet. Långt från trafiken. Skönt. Det finns så mkt vackert och ibland önskar jag att jag hade en videokamera i pannan så allt kunde sparas. Men tyvärr är det ofta svårt att återge storslagen natur på bild. Cyklar förbi ett gäng cyklister. Jag träffar inte på så många egentligen. De blir nyfikna och undrar vad jag fotograferar och blir kanske lite besvikna när det bara är blommor 😅. De berättar att de är något av cykelfantaster men tar bilen med cyklarna och cyklar runt på olika ställen. "Får man det och kalla sig cykelfantast" säger han. Jag pekar på mitt cykelbatteri. Mig behöver de inte skämmas för 😂

Blåklint och vallmo

Blåklint och vallmo

Så vackra fält

Så vackra fält

Sett på väg

Sett på väg

Utmed vägen

Utmed vägen

Cyklar förbi en ranch

Cyklar förbi en ranch

Cyklar lite kors o tvärs för att undkomma stora vägen. Kommer över på andra sidan men vägen leder lik förb...ut på 11an. Nu blir jag sur och stressad. Cyklar ut på den. Det har börjat regna ordentligt. Kör allt jag kan för att nå nästa avtagsväg. En bil kör förbi i full fart och tutar ilsket. Om jag är en idiot är hens beteende något bättre än mig alls? (Farten var inte ens nära laglig) Kör ner för en backe, andas ut och hittar nån att fråga om en lugn väg finns till Simrishamn. Och det finns det. Under tunneln längre bort och följ till höger så kommer du in vid Coop. Det säger mig inte mycket men det är en bättre väg jag söker. 

Glimminge hus

Men hoppsan - en skylt mot Glimminge hus. Visst ja - dit ville jag ju. Det blir ännu en avstickare på 12 km tur och retur. Och regnet ökar. 
Glimminge hus är nordens bäst bevarade medeltida borg. Det var Jens Holgersson,en av danska kungens närmsta män och stor sjökrigare, som lät uppföra borgen. Här levde han och hans hustru Margareta Trolle lyxliv med sina 8 barn. 

Glimminge hus. Började byggas 1499 och  har därefter aldrig byggts om. Jens Holgersson och hans hustru bodde här och lät bygga in fällor i huset för att hålla fiender borta.

Glimminge hus. Började byggas 1499 och har därefter aldrig byggts om. Jens Holgersson och hans hustru bodde här och lät bygga in fällor i huset för att hålla fiender borta.

Simrishamn

När jag kommer till Simrishamn är jag nog en ganska ömklig syn och jag känner mig ganska ynklig. Jag är dyngsur igen. Jag går av och går genom centrum. Här är ganska mycket folk på restaurangerna ändå. Jag tittar lite på kyrkan och går runt lite i hamnen. Inte särskilt sugen att sätta mig nånstans så här blöt. 
Får se ett par i Cykelkläder vid en kiosk och tittar på byxorna. De ser inte alls töntiga ut i sina vadderade cykelbyxor. Snarare tvärtom. Beror förmodligen på att de också är ganska vältränade. Tänker att min dotter brukar säga att jag "inte har nån stjärt" och skratta lite :) (Det är tydligen inne med större rumpor nu). Kanske min rumpa helt enkelt skulle "vinna" på att gå runt i cykelbralla ..:)

Regn och blåst i Simrishamn

Regn och blåst i Simrishamn

Turisttåget

Turisttåget

Det blir ingen lång stund här utan jag drar vidare. Men slutar upp att tycka synd om mig själv. Finns inget synd om mig. Vilken frihet jag har! Vad mycket jag får uppleva! Vilka oändliga möjligheter det finns. Lite blöt. Jag har klarat det förut. Och folk kan titta. Helt ok. :). 
Stannar till och tittar på Hällristningar. De är precis vid cykelvägen. 

Horsahallens hällristningsområde

Horsahallens hällristningsområde

Skillinge  Café ?

Skillinge Café ?

En skylt - café - visar in mot en bakgård. Tänker att jag kan sitta i lite mer lugn och ro här och ta en kopp. Men jag ser inte en människa och rullar ut igen. Jag klarar mig ett tag till. Och nu ser jag ett ljus i horisonten. Ser det inte ut som att jag faktiskt cyklar mot uppehåll? Cyklar precis utmed havet nu och det känns lite typiskt att det ska vara gråväder  

När jag kommer till Borrby har jag nått kanten på molnbanken och solen kommer fram. Och nu dröjer det inte länge förrän jag är torr igen :). Jag hade inte tänkt cykla upp till denna lilla ort men hamnade här ändå efter att jag följt cykelskyltarna. Tar vägen mot Löderup och vidare ner mot Löderups strand. Jag har fått för mig att jag ska hit trots att det blir en liten avstickare till. Nu vill jag se hav igen. Här blir det en kopp kaffe också. Ett band förbereder sig för kvällen, här ska tydligen bli live musik. Det är riktigt rockigt ett tag. 

Borrby

Borrby

Löderups havsbad

Löderups havsbad

Café Solglimt

Café Solglimt

Sol i Kåseberga, Ystad och Abbekås

Jag har nu insett att detta blev en längre dagstur en jag tänkt. Det är redan kväll och mer jag vill se. Och en bra bit till Abbekås där jag ska bo inatt. Skriver till dom för säkerhets skull så jag inte blir utelåst .. Får till svar att det nog inte är någon fara. Det är fotboll ikväll..

Så jag lugnar ner mig igen och njuter vidare av min resa. Kåseberga ligger inte så långt härifrån. Där ska jag ta en promenad igen och titta på Ale Stenar. Kanske äta fisk i hamnen. På väg dit får jag plötsligt syn på Ferdinand under din korkek ;). 

Ferdinand?

Ferdinand?
Med vän..

Med vän..

Kåseberga

Kåseberga

På väg upp till Ale Stenar

På väg upp till Ale Stenar

Ale stenar. Sveriges största och bästa bevarade skeppssättning. Ingen vet egentligen varför den finns. Men teorierna är flera. Varje sten väger 5 ton.

Ale stenar. Sveriges största och bästa bevarade skeppssättning. Ingen vet egentligen varför den finns. Men teorierna är flera. Varje sten väger 5 ton.

Utsikt

Utsikt

Att få en bra bild på dessa stenar visar sig ganska omöjligt. Det är fullt med folk och många vill posera på stenarna. Hit ska man nog åka tidigt på morgonen, eller en annan tid på året. Det är svårt att känna känslan av mystik med så mkt människor:). 
Jag gillar Kåseberga och det känns trist att jag har lite bråttom. Men Känner  att jag måste vidare. Hit får jag komma igen. 

Fisk

Fisk

Restaurang vid havet

Restaurang vid havet

Detsamma upplever jag när jag kommer till Ystad. Det är alldeles för lite tid. Cyklar utmed strandpromenaden och det är mycket folk här. Både på restauranger och på promenad. Det otroligt varma vädret gör ju också att många fortfarande badar på kvällen. Stannar till på ett mysigt ställe gör glass. Det blir mjukglass igen. En favorit  Cyklar förbi Ystad spahotell och tänker att hit ska jag någon gång. Tar mig igenom Ystad centrum men alldeles för snabbt. Ännu en plats jag måste tillbaka till :). 

Ystad

Ystad

Alla bodar utmed stranden - det är många..

Alla bodar utmed stranden - det är många..

Glasstället

Glasstället

Kram

Kram

Ystad havsbad

Ystad havsbad

Ystad

Ystad

Ystad centrum

Ystad centrum

Färggrant

Färggrant

Och mycket blommor

Och mycket blommor

Hit måste jag igen

Hit måste jag igen

Cyklar längs havet

Cyklar längs havet

Från cykeln

Från cykeln

Sova i gungande vagn

Det blev ju mycket cykling längs havet i sol och jag kan njuta av alla vackra färger. Klockan är ca 21 när jag kommer till Abbekås och jag tar en tur genom den lilla hamnen. Mitt boställe är några km inåt land och inatt ska jag bo i en zigenar vagn. Dessa är tydligen äkta och inköpta från England. Stället heter Vagabond. 
Folk sitter och det fotboll. Jag får ett varmt välkomnande när jag parkerar på gården. Själv tar jag en dusch och sätter mig en stund utanför min vagn med ett glas vin. Vagnen gungar när jag ska gå in och lägga mig. Jag sover som klubbad hela natten. Runkeeper slutade på 13,5 mil denna dag :). 

Här bor jag

Här bor jag

Hotell Vagabond

Hotell Vagabond

Abbekås

Abbekås

Abbekås hamn

Abbekås hamn