Mot Karlshamn och Listerlandet

Innan jag drar vidare måste jag titta färdigt på Ronneby. Jag cyklar upp mot kyrkan och kultur kvarteren, Bergslagen.  Det är redan jättevarmt och svetten lackar när jag går bland husen. Tittar på mor Oliviagården och Möllebackagården, båda har anor från 1700-talet. Hade hoppats kunna komma in i Heliga  Kors kyrka, men den är under renovering. Där inne finns den gamla kyrkporten med yxhugg kvar från 1564, när svenska hären högg sig in och dödade dom dom sökt skydd där. Den hade jag velat se. 

Möllebackagården. Idag är här museum.

Möllebackagården. Idag är här museum.

Mot Oliviagården.

Mot Oliviagården.

Följer kanalen tillbaka ner mot hamnen och kommer plötsligt på Mandeltårtan, ett café jag läst om innan jag kom hit. Jag hade inte förstått hur mysigt det låg och måste ta lite bilder. Kaffe har jag redan fått och det var riktigt gott idag!! Tre koppar blev det :). 

Kanalen

Kanalen

Café Mandeltårtan

Café Mandeltårtan

Passerar återigen en massa fina hus (otroligt så fina hus dom har i Ronneby!) och får se hamnen i solsken idag. Kör förbi ut mot landet och möter en gubbe som käckt lyfter handen till hälsning och hälsar glatt. Om sura gamla gubbar gör mig arg så gör glada gamla gubbar susen för gott humör :). Jag är glad hela dan när jag tänker på honom :). Tänk vad lite vi egentligen behöver göra för att "göra någon annans dag". Och hur lite som kan förstöra. Det räcker med ett leende. Men det räcker tyvärr också med sura miner. Ingen blir glad av det. 
Jag har redan förut kollat upp en cykelväg längs havet till idag. Jag ska ta vägen ner mot Saxemara och bort mot Järnavik. Då blir det småvägar. Passerar en jätteskylt på en tjur. Jag gillar skyltar. Det är viktigt med fina skyltar om man vill ha besök. De gör första intrycket. (Nu vill just denna gård inte ha mitt besök , men ändå. Den fångade mitt intresse :)) 

Tjur i kedja

Tjur i kedja

Järnavik

Järnavik

Stenbro

Stenbro

Bussemåla

Bussemåla

Blommor och sten i Hällaryd

Blommor och sten i Hällaryd

Närmar mig Karlshamn

Närmar mig Karlshamn

Saxemara kyrka

Saxemara kyrka

Dit blir det inte idag

Dit blir det inte idag

Karlshamn - Punch, tobak och kortlekar. Och Amerikalängtan.

Det är en sömnig känsla i Karlshamn. Allt verkar stängt. Går med cykeln genom centrum och undrar var alla är..  Det är söndag. Och väldigt varmt. Gissningsvis är folk vid vattnet och badar någonstans. Cyklar ner mot hamnen och här är i alla fall lite rörelse. Jag är hungrig och bestämmer mig för en sillsmörgås från Sillavagnen idag. De har en liten uteservering så här sitter jag en stund. 

Karlshamn centrum

Karlshamn centrum

Bro fylld med blommor

Bro fylld med blommor

Lite Venedig :)

Lite Venedig :)

Sillmacka

Sillmacka

Om man vill ha glass

Om man vill ha glass

I Karlshamn finns flera museer. Men dom är också stängda idag. I alla fall Punchmuseet som jag är mest intresserad av. Här fanns redan 1850 flera fabriker och 1889 etablerades Carlshamns flaggpunch av L.O Smith. von Berger, som var den andra stora tillverkaren höll också på med tobak och kortlekar (!). Men detta får jag titta på en annan gång. Det är ju kul att ha ngt att komma tillbaka till :).  
Jag cyklar vidare för att leta upp utvandrandrarmonumentet istället. För det vill jag också se när jag är här. Det visar sig ligga i andra änden av hamnen, så jag cyklar förbi alla matgäster igen. Jag är glad för Googles hjälp. För det mesta ;). Skulle vara jobbigt att fråga sig fram om precis allt. Eller som förr, veckla upp papperskartan som förmodligen nu hade varit både trasig, nött och blöt. Nu tittar jag i telefonen.  Precis som jag gör allt annat i telefonen. Hela min hjärna ligger på telefonen, och blir jag av med den då vet jag inte längre varken hur man tar kontakt med folk eller letar upp information...  Så det är viktigt att hålla koll på hjärnan. Telefonen alltså .. Numera (på resa) viktigare än plånboken, för även det kan man fixa på telefonen. Eller titta på tv för den delen..😳

Punch museum

Punch museum

Museum

Museum

Medan Karl-Oskar tittar ut mot havet och Amerika tittar Kristina längtansfullt tillbaka hem

Medan Karl-Oskar tittar ut mot havet och Amerika tittar Kristina längtansfullt tillbaka hem

1959

1959

Hamnen

Hamnen

Svanar i hamn

Svanar i hamn

Cyklar förbi ännu en fin staty som heter

Cyklar förbi ännu en fin staty som heter "Hålla handen"

Cyklar för tredje gången förbi hamnen. För ut ur stan ska jag åt andra hållet. Snart börjar väl folk vinka..

Ännu  ett monument ska jag titta på. Fernströmska monumentet. Här har nämligen varit ett stenimperium. Själva monumentet är 100 år och består av 11 olika granitsorter. Fernström byggde upp stenindustrin under 1800-talet. Och faktiskt kläs bl a Empire State Building av granit härifrån. Det tycker jag är häftigt! Mer om detta finns på Karlshamn museum. 

Annars är det ju förstås mest "Gott-gottigottgott" med dom två glada smörätande gubbarna man tänker på när nån säger Carlshamn. I alla fall i min ålder ;). 

Fernströmska monumentet

Fernströmska monumentet

Man kan få pizza i 1700-tals miljö

Man kan få pizza i 1700-tals miljö

Och titta på magdans

Och titta på magdans

Vidare igen. Det är väldigt varmt!! Så bra med flaskhållaren, som jag också fått av min Micke. Kvällen innan jag skulle iväg kom han och monterade den på min cykel. Så tacksam ❤️. Just nu behöver jag inte bara dricka utan i princip hälla vatten över mig för att svalka lite.  
Kommer till Mörrum och ser en skylt för sevärdheter.  Laxens hus. Måste titta när jag ändå är här. Och kommer ner i en helt annan värld!! Det är så grönt och frodigt och vattnet forsar. Det är som att vara i Norrland! Några står på andra sidan och grillar. Jag gissar på lax :). Här ligger restaurang, glass café och sportfiskaffär. Går man in tar man med en fisk i trä - så det inte blir för många i affären samtidigt. 

Grönt och frodigt

Grönt och frodigt
Det forsar

Det forsar

Listerlandet - en välbevarad hemlighet

Så beskrivs denna halvö mellan Blekinge och Skåne. Jag har läst på och tänker inte missa denna hemlighet. Så jag tar Listerlandets cykelled. Och kommer ner i lugnet. Först till Pukavik. Låter lite finskt tycker jag. Cyklar ner till vattnet vid campingen. Går ner och svalkar fötterna lite. Så skönt. 
 Nästa ställe heter Norje..  Här blir det mjukglass medan jag njuter av havet. Fiskebyarna ligger som på ett pärlband utmed kusten.  Men innan jag kommer till Hörvik ser jag en skylt på andra sidan. Galgbacken. Måste titta. Det är en gammal avrättningsplats. Läser att sista avrättningen gjordes här 1854. Det var Bengta Svensdotter och Håkan Jönsson Bollman. Dessa två blev kära i varandra och mördande Bengtas make (en suput) och hans yngsta dotter. 20 Januari kördes de på kärra från fängelset i Karlshamn och leddes här fram till stupstocken. De grävdes ner här och det sägs att man kan höra Bollmans skrik. Jag lyssnar men hör inget ..:). 

Pukavik

Pukavik

Pukavik

Pukavik

Mjukglass

Mjukglass

Avrättningsplats

Avrättningsplats

Norje. Gummangården med gårdsförsäljning ligger här

Norje. Gummangården med gårdsförsäljning ligger här

Djupekås

Djupekås

Kroksås

Kroksås

Hörvik

Hörvik

Cyklar ner i Hörvik hamn. Här är det mer rörelse. Och alla verkar vilja äta på Fiskerian. Ska vara bra och billig mat har jag läst. Men jag ska bo i Hällevik och äter där, så jag köar inte. Följer Listerlandet leden och kommer in bland bostäder. Möter några män i en bil som vinkar och skrattar. De tycker nog jag är på villovägar. Jag vinkar tillbaks , ler och låtsas jag har lika roligt.. Möter en annan man och frågar om denna väg är rätt. "Jodå, leden går här, men han tror det blir svårt att cykla på "berget" och rekommenderar att cykla upp ovanför Hörvik istället. Så jag gör det. 

Hörviks hamn

Hörviks hamn

Poppis matställe

Poppis matställe

Hamnen

Hamnen

Hörvik

Hörvik

Färjan i Nogersund

Färjan i Nogersund

Innan jag cyklar in till Hälleviken där jag har mitt boende inatt, tar jag en kort tur till Nogersund som ligger alldeles nära. Precis när jag kommer ner i hamnen kommer färjan från Hanö in. Den är full med folk som varit ute på ön denna soliga dag. De har nog haft det helt fantastiskt! 
Cyklar ner via campingen och förbi sandstränderna på väg till Hälleviks havsbad. När jag kommer fram och ska fråga var man checkar in är det en kvinna som vänder sig, stirrar och SYNAR mig uppifrån och ner med en min som säger precis vad hon tycker. Jag blir vansinnigt arg och stirrar tillbaka hela vägen fram. Vem gör så!!? Mot en helt främmande människa? Högt frågar jag efter incheckningen och på väg ut igen vänder jag mig om och psykar henne hela vägen ut. Mogen som jag är... Man får gärna titta. Man får tycka också. Men mobba!! Nej!! Usch!! Det är det värsta jag vet !! Tänk så många människor som får livet förstört pga av mobbning. Det gör mig så illa till mods! Tänker att jag knappast är den enda hon försöker trycka ner för att få lite känsla av att vara värd något. 

Ikväll får jag sällskap. Skyndar mig in med packning och dusch, för Micke är snart här ❤️  Vi ska äta ihop på restaurangen. Han jobbar i Kristianstad och kan därför åka hit en kväll. Jag är precis lika blöt av värmen som innan jag duschade. Men hoppas att jag luktar annorlunda..

Vi sätter oss på restaurangens uteservering och skymtar havet längre ner. Det blir lax för mig. Pizza för Micke. Kvinnan med mobbing behov är fortfarande kvar. När dom ska gå märker jag hur osäker hon är. Tänker att det är typiskt att det är osäkra, svaga människor som har det här behovet. Att trycka ner andra. Det är säkert synd om henne, men mobbingfasoner kan aldrig vara ok!
Njuter av maten och kvällen. Tar en liten promenad på stranden. Rummet är jättefint, även om Micke fick lite svag panik - va?! Ingen toa på rummet!? Men det gick bra ändå ;). 

Hälleviks havsbad

Hälleviks havsbad

Hälleviks havsbad

Hälleviks havsbad

Promenad på stranden

Promenad på stranden

Stranden i Hällevik

Stranden i Hällevik

Hur många mil idag? Svar: 10,2 mil