Kalmar, Dinosaurier och mat vid havet

Efter frukosten i trädgården känner jag för en promenad i parken. Så jag tar en halvtimme och tittar på slottet. Det är mulet men fortfarande varmt. 

Kalmar slott

Kalmar slott

Det finns mycket kvar att se i denna stad och hit kommer jag definitivt tillbaka. Men nu tar jag lite bilder på hotellet och så är det dags att cykla iväg. 

Slottshotellet

Slottshotellet

Idag ska jag göra ngt för mig själv ganska oväntat. På Tingby gård en mil utanför Kalmar ligger nämligen Europas största dinosauriemuseum ! Hit ska jag. Jag cyklar långsamt ut ur stan, jag vill ju samtidigt se mig omkring. Ngn tutar ilsket på andra sidan och jag blir paff när gubben i bilen stirrar på mig. Jag är på andra sidan (rätt sida) och om han funderar ska jag antingen rakt fram eller åt höger. Själv blinkar han in och jag kan inte förstå problemet 😳. Sura gamla gubbar gör mig arg och jag är väldigt nära att göra ngt tanter inte får göra... Men jag behåller händerna på styret och tittar åt andra hållet :). 

Gamla Kungsgatan

Gamla Kungsgatan

Tittar förbi Krusenstjernska gården. Här kan man fika och titta på museet. Men det öppnar först om en halvtimme och jag har ju redan fått mitt morgonkaffe. 

Krusentiernska gården

Krusentiernska gården

Museet kan man kika in i. Brygghus

Museet kan man kika in i. Brygghus

Dinosaurier

Cyklar ut ur stan. Regnet hänger i luften. Det är inte mer än en mil utanför Kalmar, men min Google visar att jag kört fel och jag blir lite sur. Jag minns ingen avtagsväg. Cyklar framåt tillbaka och frågar till slut. Jag var på rätt väg. Hmm... Men hon jag frågar vet inte vad Tingby är. "Jaha i Smedby menar du", säger hon. (Själva gården heter Tingby. Kan vara bra att veta :)). Ser flaggorna och kör in över en gräsmatta. Tänker att det nog blir jag och en massa barn. Troll och dinosaurier. Jag har rätt yrke i alla fall 😅 Men det är väldigt blandat. Och inte jättemånga idag. Så det går att hålla avstånd. 

Välkomnar in

Välkomnar in

Det är jag längst fram i bilden :)

Det är jag längst fram i bilden :)

Utställningen är jättestor. (Det måste den ju vara 😅).  Varje gång jag tror det är slut kommer en ny avdelning. Det är häftigt. Byggs på från skelett till uppbyggda miljöer och till slut...:

Hjälp!

Det är som när man åkte spöktåg som barn. Men här går man bland djur som låter och rör sig. Kul!

Det har regnat lite när jag kommer ut.  Inte så farligt. Ganska skönt eftersom värmen fortfarande är kvar. Jag lyckades gå ut utan att köpa någon souvenir, men vill man kan man ex inhandla en dinosaurie tand..

Dinosaurie tand. Det finns billigare men denna kostar närmare 4000kr

Dinosaurie tand. Det finns billigare men denna kostar närmare 4000kr

Vidare igen. Försöker ju hitta mindre vägar och därför blir det ofta stora omvägar. Men det är ju lite av grejen med cyklandet. Själva vägen. Blir lite nervös när jag inte hittar nåt annat och kartan för mig till E22. Måste en bit. Men detta är i alla fall en lite lugnare sträcka. Och någon mening är det , för plötsligt uppenbarar sig mitt kaffeställe :). Det visar sig vara en stor fin restaurang. Jag beställer mitt kaffe och blir full skratt när jag frågar om det ingår påtår. Den unga killen blir ställd , funderar och svarar " nej vi har tyvärr inte påtår". Jag får för mig att han inte vet vad det är :). Men det gör inget. Det är en stor kopp och gott kaffe :). 

Villa Famiglia. Det är medelhavskänsla över stället. Utanför dörren står citroner.

Villa Famiglia. Det är medelhavskänsla över stället. Utanför dörren står citroner.

I glashuset är en restaurang. En stor trädgård med många valmöjligheter att sitta.

I glashuset är en restaurang. En stor trädgård med många valmöjligheter att sitta.

Jag hittar in på bättre vägar. Det är skönt att inte solen gassar. Det är ändå så varmt att jag är sjöblöt. 
I Torsås fotar jag en tupp i rondellen. När jag slår på den (internet)får jag veta att Torsåtuppen är en känd symbol här. Man gör tydligen tupparna i björk. 

Tuppen i stål

Tuppen i stål

Lugnare vägar är värda alla extramil :)

Lugnare vägar är värda alla extramil :)

Kristianopel

Min destination för natten är en gård med adressen Fågelmara. Det jag vill se är Kristianopel. När jag svänger av ner mot Fågelmara kommer jag plötsligt in i naturreservatet. Vilka träd!! Dom är så höga. Både granar, björkar och andra träd är lika höga och kantar vägen. För att se topparna måste jag böja bak huvudet och är nära att köra i diket. Det är fantastiskt orörd natur. 
Sen kommer jag till Fågelmara och det är bara några km till Kristianopel. Jag cyklar dit först. Det är kväll och jag måste äta innan jag åker till boendet. När jag kör ner hör jag sång och musik. Det är något framträdande och jag ställer mig och lyssnar en stund. Så vackert och så havet och båtarna. Det blir mat alldeles vid havet.  Cykeln ställer jag vid staketet där jag kan se den. Njuter. 

Mat på hamnkrogen

Mat på hamnkrogen

Sitter nästan i vattnet

Sitter nästan i vattnet

Lanthandel

Lanthandel

Muren i Kristianopel

Muren i Kristianopel

Små gulliga hus och mängder med blommor

Små gulliga hus och mängder med blommor

Handlar lite frukost i handelsboden

Handlar lite frukost i handelsboden

Stålemara gård

Stålemara gård

Jag får cykla tillbaka en bit och svänga in mot Torham. Här har jag varit och tittat på fåglar. Jag skickar en bild till min väninna på semester. Det här är hennes regioner. Lite bakvänt att jag är här nu :). 
Familjen är och äter men deras hund välkomnar mig när jag cyklar in. Jag har fått telefonummer. Jag ringer och får ett jättetrevligt bemötande. Nyckeln sitter i dörren och bara att packa in. "Ring så fort det är nåt". Hunden vill gärna med mig in, men husse säger i telefon att "bara han inte går in i rummet". 😬. Snabbt lyfter jag upp honom och ut igen. Han var ju med mig i rummet.. 😬. Men bara en mycket kort stund... Jag försöker uppdatera min hemsida men här vill inte internet fungera. Så jag tar helt enkelt natt. Räknaren på cykeln slutade på 94 km