Grusväg grusväg grusväg och regn

Har satt klockan på 6 men drar mig lite. Frukosten är först klockan 7. 
Försöker ordna om mina grejor lite och tar på mig de svarta halvlånga byxorna igen. De fungerar så bra att vika upp till shorts. Jag har ju tappat mina jeansshorts någonstans på vägen från Linköping till Rimforsa..

Frukosten är kanon! Äter yoghurt med nötter honung solrosfrön och bär. Macka och kaffe. Sen är jag redo för avfärd. 

Hotellet är färgrikt

Hotellet är färggrant

Innan jag cyklar ut ur Västervik stannar jag lite i dom gamla kvarteren. Det är mulet än så länge så bilderna blir inte så bra. Men det är inte kallt. 

Solen tittar fram några sekunder

Solen tittar fram några sekunder

Jag tar Google till hjälp och börjar köra ut ur stan. När jag kollat hemma är det inte självklart hur jag ska cykla utan att åka på E22. Ibland verkar den inte kunna hitta nåt alternativ. Då får jag söka på kortare sträckor istället. Så mitt första mål är Verkebäck. Jag blir ändå tvungen att ge mig ut i rondellen för att ta mig upp på vägen till Rödsle där jag sett att det finns alternativ väg. Ingen kul upplevelse 😬.
Rödsle däremot är lugnt och tyst och jag blir lugn. Och glad att jag hittat förbi. Sen börjar grusvägen. Och den är helt ok. Jag möter dessutom två cyklister vilket ger mig bekräftelse på att jag nog tänkt rätt. Och jag kommer lugnt och tryggt fram till Verkebäck. Det är jättehärligt att cykla ner för backen. Orten ligger som i en dal. Och jag önskar solen hade kommit så jag kunde ta en fin bild. Men det ser snarare ut att gå åt andra hållet. Mörka moln på himlen. Åskmoln. Jag tänker att det nog blir lite åska innan solen kommer. Och så börjar det dugga. Jag tar fram min regnjacka jag köpt för säkerhets skull. Kör ner i dalen och upp igen mot Gunnarsbo. Och nu måste jackan på. Regnet ökar. Jag täcker väskorna med skyddet som egentligen är klädskydd från IKEA. 

Verkebäck

Verkebäck

Lite oväntat i Gunnarsbo

Lite oväntat i Gunnarsbo

Efter Gunnarsbo är det dags för nästa grusväg. Det blir mycket av det idag. Det fungerar bra men jag är väldigt glad att jag valde att byta till starkare däck !! Och fortfarande lite orolig. Jag vet att det inte finns 100%- iga däck ... Mitt i skogen ser det ut som man kan få kaffe. Men det är tyvärr överkryssat. Ser väldigt mysigt ut annars 😅 

Men inget kaffe...

Men inget kaffe...

Och regnet tänker inte ge sig. Det är ihållande nu. Och ser inte ut att sluta. Jag blir fundersam. Innan jag gav mig iväg på semester såg det ut att vara sol en hel vecka framåt 😳

Fortsätter efter mina korta etapper och ser plötsligt skylten in till Blankaholm. Där ska man kunna äta. Jag är rejält blöt nu. Mina byxor är tunga av vatten och regnjackan har för länge sen börjat släppa in vatten. Jag är blöt ända in under behån...

Blankaholm gästgiveri

Blankaholm gästgiveri

Värdinnan ser föga imponerad ut när jag drypande av vatten frågar om dom har lunch. Jag ber att få beställa och sedan låna toaletten för att byta om. Tack och lov är det ett stort badrum. Jag har en klänning och en tröja i ryggsäcken det går snabbt att byta. Det känns väldigt skönt. Tyvärr ingen ny behå så det ser ut som jag har blöt bikini under. Men döljer det med tröjan. "Sådär" utropar hon när jag kommer ut och ser nästan uppskattande ut. Ville nog inte jättegärna ha mig på sina stoppade stolar förut... Jag kollar väderkartan och kan helt enkelt inte förstå. Vilken helomvändning...😳

Maten är mycket god och nu njuter jag av känslan av att vara nästan torr och mat i magen. En riktig bonus är alla konstverk i trä på väggarna. Går runt och fotograferar.  Konstnären själv sitter och äter lunch och skojar om royalty 😬. Men jag får ta kort. Jag gillar dom verkligen. 

Många fina konstverk

Många fina konstverk

Jägarbiff stark och god

Jägarbiff stark och god

Stärkt av mat och kaffe drar jag på mig regnbyxorna över klänningen och tröjan över det. Sen regnjackan som ju inte är helt torr men inte helt sur heller. Det duggar just nu och jag kör upp genom Blankaholm igen. Ser fler konstverk. Bland annat barn som ställt ut vid Gästgiveriet och en märklig räv längre upp i området. 

Utställning av barn

Utställning av barn

En gammal räv

En gammal räv

Passerar små orter och fina vyer. 

Blankaholm

Blankaholm

Blankaholm

Blankaholm

Hjortred. Känner jag mig modig?

Hjortred. Känner jag mig modig?

Nej....

Nej....

Figeholm

Figeholm

Figeholm

Figeholm

Och det blir ännu mer grusväg och skog. Ibland börjar stenarna röra på sig och jag undrar var vinden kommer ifrån. Är det löv som far? Det visar sig vara små små grodor som flyr för sitt liv.  Varje gång jag ser en groda vet jag att där finns många fler. De tycks vara i stora grupper. Nykläckta ?

I skogen

I skogen

Det är kväll när jag kommer fram till Oskarshamn. Regnet har för stunden upphört. Kommer direkt på skylten till Döderhultaren och svänger upp för backen. 

Vägen upp till ateljén

Vägen upp till ateljén

I det här huset hade han ett rum

I det här huset hade han ett rum

Sen går jag runt en stund och leder cykeln i hamnen. Njuter av att vara framme. Båt till Blå Jungfrun går härifrån. Dit alla häxor flyger på skärtorsdagen. Att det är en trolldomsplats har man trott ända sedan 1400-talet. Eller att den var en hägring. Carl von Linné tyckte ön var en av de hemskaste öar som fanns på 1700-talet. Verner von Heidenstam tyckte den var vacker och gifte sig där i slutet av 1800-talet. 

Det är i hamnen jag ska bo. Så upp på stan kommer jag inte orka ikväll. Klockan är ca 18 och nu längtar jag efter dusch torra kläder och mat. Så jag tar in på mitt hotell, Badholmen. Det är redan full aktivitet i bar och restaurang och jag kan inte bli lovad bord för en person. Men det ordnar sig ändå. Känns lite tokigt bara att jag tar upp ett bord för fyra. Jag ser inga bord för två - om jag inte ska sitta ute i regnet. 
Jag får ställa in cykeln i den bakre entrén,och där står faktiskt fler cyklar. Känns tryggt att kunna ställa in den. 

Äter underbar pizza med chèvre valnötter honung mm

Äter underbar pizza med chèvre valnötter honung mm

Badholmen

Badholmen

Oskarshamn

Oskarshamn

Olika sätt...

Olika sätt...

Idag stannade räkneverket på 10,11 mil. Det blev långsam cykling då jag försökte undvika så mycket stenar jag kunde - på grusväg 😅. Och grodor såklart :).