Linköping - Hycklinge

Dagen börjar med moln. Och för det är jag ganska tacksam. Det har varit riktigt varma dagar ett tag så jag njuter av den lite friskare luften. 
Börjar dagen som jag brukar med lite kaffe och Morden i Midsomer. Sen är det dags. Första dagen på cykelsemestern.  Det som började som ett skämt har blivit allvar. Och klockan 8 är jag på väg.  Nu får vi se hur långt jag kommer :). 

Packning och cykel på väg

Packning och cykel på väg

Jag följer Sverigeleden ner. Mitt första mål är Rimforsa. Dit är det ca 34 km. Så jag tar den numera bekanta vägen förbi Sturefors och Bjärka Säby. Svänger in mot Opphem och hamnar på en grusväg. Vägen sätter igång minnesbilder från barndomen då vi cyklade på såna vägar till badet. Det var gropar, grus och vågor och ibland en orm på vägen :). 
Jag cyklar förbi sjöar och små idylliska hus vid vattnet. Och plötsligt, efter en kurva, reser sig en stor björn på bakbenen!

Idyller

Idyller

Se upp

Se upp

Långt högre än vad jag är

Långt högre än vad jag är

Det som från början  skulle vara enbart en sträcka för att ta mig ut till kusten har blivit min första sightseeing. Jag har fått erbjudande att stanna hos min dotter en natt vilket kortar av min väg och gör det möjligt att stanna på vägen. 
Innan Rimforsa är solen tillbaka. Jag har kollat RimforsaStrand och vet att man inte kan fika idag, men jag vill ändå se det. Och det är jättefint. Ligger jättevackert. Jag går runt och tar några bilder. Sedan följer jag cykelvägen utmed vattnet tillbaka så långt det går. Det är väldigt vackert.  Jag är kaffesugen men vill inte riktigt sitta i Rimforsa centrum. Så jag cyklar vidare. 

Rimforsa Strand

Rimforsa Strand

Cyklar ut på landet igen. Vägen går utmed vattnet. Kommer till Fresons Gård. Och nu blir det kaffe. Och kalvdans! Det har jag aldrig ätit :). Sitter och njuter i deras trädgård. Blir serverad vid bordet. Ägaren går runt och tar upp beställningar vid bordet. Småpratar lite med gästerna. Allt är så familjärt och trevligt. Efter en stund kommer frun ut med min kalvdans. Kommenterar att det blir mycket bra inför min cykling. Det är nog ingen smalmat. :). . 

Kaffe och Kalvdans med sylt och grädde

Kaffe och Kalvdans med sylt och grädde

I ett hus på gården kan man handla ostkaka, kalvdans, honung mm

I ett hus på gården kan man handla ostkaka, kalvdans, honung mm

Inne i boden är det självbetjäning

Inne i boden är det självbetjäning

Lite loppis finns också. Och grönsaker. Och en klädhörna inne i huset.

Lite loppis finns också. Och grönsaker. Och en klädhörna inne i huset.

Jag har bestämt mig för Kisa också. Trots att det blir en avstickare. Jag vill se Emigrantmuseet och äta glass på Colombia café. Och jag har tid. Det är så mycket vackert jag passerar som inte går att återge med fotografier. Det måste ses. Ofta drar jag efter andan när en vacker utsikt uppenbarar sig eller något idylliskt litet torp bland hav av blommor. 
När jag cyklar in i Kisa kommer jag på Kisas hembygdsgård. Den ligger otroligt vackert. Tyvärr är caféet stängt idag annars hade jag gärna suttit  här. 

Kisa hembygdsgård

Kisa hembygdsgård

Jag cyklar ner för backen och förbi Kisa värdshus och hotell. Jag älskar deras skylt. 
Rundar ett hörn och där är café Colombia. Hittar en plats för cykeln och går för att beställa glass. Det är trångt så jag väntar utanför en stund. Det är fruktansvärt varmt nu. Glassen är jättegod men svalkar inte. Hade Nån kommit och hällt en hink is över mig nu hade jag bara varit tacksam 😅

Går upp på övervåningen och tittar lite på museet. Inte länge men en känsla infinner sig. Tänk att dessa människor gav sig ut på så stora äventyr för 100 år sen..

Utanför  finns ett Kuriosum. Tittar in lite snabbt,men nu måste jag snart göra något åt värmen. Jag håller på att koka bort..

Jag måste leta upp nånstans att blöta mig, bada eller blöta huvudet. Jag hittar det perfekta stället. Jag lånar en båtbrygga. Stoppar fötterna med skor i vattnet. Tar av blusen och blöter ner den med. Sist blöter jag hjälmen. Det känns jätteskönt och det blir lättare att cykla igen. Och det dröjer inte länge förrän det torkar...

Nu ska jag till Björkfors och det betyder att jag får åka tillbaka en bra bit. Men det går lätt nu så det gör inget. Och vägen är ofta så otroligt vacker. I Björkfors finns en nostalgi mack och den vill jag se. 

Nostalgimacken i Björkfors

Nostalgimacken i Björkfors

Jag ser en sjungande fisk och undrar om den fungerar. Måste trycka ...

Cyklar vidare ner i Björkfors. Utsikten är underbar. 
När jag kommer ner stannar jag för att kolla kartan i mobilen. Inser att jag står precis vid en konstnärsbod och går in och tittar. Där är så häftiga grejor! Medan jag går runt och tittar kommer konstnärinnan och håller på att stänga in mig. Hon hade inte märkt att jag var där. Hon är klädd i handduk och ska troligtvis gå och bada. Hon skrattar och ursäktar sig och berättar lite om sin konst i stället. Hon har sin ateljé i huset. 

Konst i Björkfors

Konst i Björkfors

Jag är väldigt nära Valö nu och snart är jag där. Det är dags att prova deras räkmacka och fylla på med kaffe. Klockan är fem och åtta ikväll ska jag få grillat. Till dess kommer jag vara hungrig igen :). En bro tar mig över till Valö café och här sätter jag mig och njuter av macka med utsikt över vattnet. Det blir ett bad här. Det är underbart skönt i vattnet. Jag cyklar vidare i bikini med en blus över.

Räkmackan på Valö

Räkmackan på Valö

Valö café

Valö café

Valö

Valö

Badar

Badar


Just som jag funderar över om jag kommer känna igen gården jag ska till dyker en bekant figur och tre glada underbara älskade hundar upp. Jag stänger av runkeeper och den stannar på 11,3 mil idag. En rejäl tur :). 

Jag med mina barn ❤️

Jag med mina barn ❤️

Det blir en härlig kväll med god mat bubbel och ostkaka. Hör mina barn gnabbas.  Gosar med mina hundar. Och de har kattungar! Gosar med dom också. Många gånger. 
Får höra om planer drömmar tankar och önskningar. Kanske blir det möjligt för allmänheten att bo och äta på Hilmasgården i framtiden:)