Roxen Runt

Idag blev det sovmorgon. Jag är osäker på om jag klarar en cykeltur idag. Det gjorde ju väldigt ont i sittbenen igår efter turen till Motala...Men efter kaffe och frukost känner jag ändå att jag vill försöka. Det är ännu en solig och varm dag. 
Kommer iväg först klockan 11. Tänker cykla tillbaka ut på Östgötaslätten via Malmslätt, så som jag cyklade hem igår kväll. Och så får jag se hur långt jag orkar.

Det är lugnt ute på de smala vägarna även dagtid. Jag cyklar utan el till Berg. Det går bra. Det gör inte så ont som jag trodde. 
I Berg är det helt annorlunda idag. Fullt med folk vid slussarna. Det är ju Kristi Himmelsfärd, så det är ledigt för många. Sätter mig och tar en mjukglass på Jennys Glasshörna alldeles vid bron. Det började plinga när jag cyklade in i Berg och jag hann precis över bron innan den började öppnas. 
Så här sitter jag nu och tittar på båtarna som ska slussas ner till Roxen. 

Carl Johans slusstrappa är en av Göta Kanals största attraktioner. Den består av 7 slussar och många kommer hit på sommaren för att titta på slussningen. Jag var här flera gånger förra sommaren. Men inte bara för slussarna, utan också för att picknicka bakom Vreta Kloster och cykla en bit till, till Ljungsbro, för att köpa kexchoklad på Cloetta. 

Man kan cykla eller gå ända ner till sjön och längst ner finns en liten strand. Här kan man också se Dubbelgångaren ute i vattnet. Det finns en gästhamn och på Götas Café kan man spela äventyrsgolf och titta på utställningen där man kan se slussportarna på nära håll. Vill man inte cykla hemifrån sig går det att hyra cykel både i Berg och Borensberg.

Dubbelgångaren

Dubbelgångaren

Sluss Berg

Sluss Berg

Vreta Kloster

Vreta Kloster

Vreta Kloster

Vreta Kloster

Picknick Vreta Kloster

Picknick Vreta Kloster

Känner efter glassen att jag ändå vill göra ett försök att cykla en bit till. Så jag kör vidare mot Stjärnorp. På fälten sitter mängder av fåglar som jag vill ha namnet på. Men jag misslyckas med bilder då dom flyger iväg så fort jag stannar :).

Ovanför backen sitter en skylt - Fruktåker Vretaplantor. Jag gillar gårdsförsäljning men stannar inte idag då jag är osäker på hur långt jag ska hinna cykla. Men jag lägger det på minnet till ännu ett utflyktsmål. 

Det är inte så långt till Stjärnorp och det går lätt att cykla dit. Jag har ett minne härifrån sedan min första långa cykeltur 1993 som inte överensstämmer med de välvårdade omgivningarna idag. Kanske för att det var mulet och grått då? Minns det som igenväxt och ganska spöklikt...

Här finns en ravin att vandra i nedanför ruinen. Den ska vara ca 2 km lång och magisk enligt flera webbplatser. Och vara en av Sveriges tätaste fladdermus boningar. Ännu ett utflyktsmål ;).

Stjärnorp ruin

Stjärnorp ruin

Stjärnorp kyrka

Stjärnorp kyrka

Här kan man följa stigar ner till ravinen

Här kan man följa stigar ner till ravinen

Jag är nöjd att jag sett ruinen och kör vidare utmed Roxen. Här går vägen väldigt nära vattnet och det ger nästan lite havskänsla. Vassen. Den friska vinden. Den stora ytan. 

Jag kommer snart fram till Sandvik camping. Den ligger fint i backe ner mot vattnet. Och minnen kommer tillbaka. Jag sov min första natt här den där sommaren jag fick för mig att ta cykeln och cykla runt Vättern. Från Norrköping.  Klockan var 20 på kvällen och jag insåg att det nog var detta jag kunde välja på för natten. Så jag hyrde en stuga. För 300kr. Dusch och toa i huvud byggnaden. Undrar vad det kostar idag?
Jag cyklar ner till vattnet. Här ska jag äta min lunch.Förra gången var jag inte här nere  Det regnade och var inte så intressant. Men nu får jag ta en närmare titt  och jag gillar den  

Sandvik Camping

Sandvik Camping

Min matplats

Min matplats

Tar av skorna och går lite i vattnet

Tar av skorna och går lite i vattnet

Jag måste ju fråga. Så jag går in till receptionen. 750kr för en natt. Fortfarande med faciliteter i huvudbyggnad. Mm. Kanske kommer jag igen :).

Och nu är jag väldigt glad för elen. Jag har läst att norra sidan av Roxen är mycket upp och ner. Och det är ingen överdrift. Jag använder elen i långa uppförsbackar och stänger av nerför. Och hoppas den räcker. Vilket den gör :). 
Det känns också ganska långt. Nu ser man inte vattnet hela tiden. Ibland är jag inne i ren trollskog. 
Ibland är det ängar. Få hus. En låång skön nerförsbacke tar mig till slut ner i Norsholm. Här ska det bli glass igen. 
Och baken? Den gör sig rejält påmind 😬. Nu är det riktigt ont igen. Cyklar över en bro och in i orten.
Som alltid upplever jag Norsholm som ganska stökigt och rörigt när jag kör in. Letar mig ner till slussen och blir lite förvirrad när jag måste välja på två ställen ;). Norsholms vilt eller Kapten Billes café .Glass känns mer Bille's, så jag sätter mig där. Här är verandan inglasad så här kan man sitta ute även regniga dagar. 

Glass i Norsholm

Glass i Norsholm

Kollar lite på Google Maps hur långt jag har tillbaka. Den visar 24 km till Linköping via Linghem, men jag ska ut till Ekängen. Då blir det 28 km. Jag tar småvägarna närmar Roxen, så jag vet inte exakt.
När jag kör upp från Billes till vägen igen ser jag cafét jag trodde jag skulle till. Det ligger precis vid bron och här finns så många minnen! När jag för över 20 år sedan satt här med vår lilla katt som fått en mystisk allergi. Och när jag var här med Tina, vår sjövilda labrador. Jag satt vid ett av borden med henne i kopplet och väntade på kaffe. Tyckte dom som satt nedanför tittade väldigt, men dom gillade väl hundar. Eller inte. När jag vänder på mig ser jag min hund uppflugen med båda framtassarna på bordet i vild färd med att slicka upp smulorna från bordet 😱. 
Ett väldigt mysigt café under träden...

Caféet jag minns..

Caféet jag minns..

Svänger av mot Lillkyrka och Östra Skrukeby. Och sen Östra Harg. Därefter är jag snart framme. Det tar i alla fall nästan 2 1/2 timme. Små fina vägar igen. Knappt bredare än en cykelväg. Det är lättcyklat.

Lillkyrka

Lillkyrka

Östra Skrukeby

Östra Skrukeby

Kyrkan i Skrukeby får mig att tänka på sköldpaddor..

Kyrkan i Skrukeby får mig att tänka på sköldpaddor..

När jag slår på avstånd på webben räknar jag ut att jag cyklat ca 8,5 mil. Jag började 11 och var framme ca 18.30. Så 7.5 timmar. 
Den bit via Malmslätt till Berg visar sig vara nästan 2,5 mil.  Det tog ca 2 timmar. Jag var i Berg klockan ett. Hade jag valt att åka Tornby - Berg hade avståndet från mig varit 14 km.

Vill man bara till Stjärnorp från Berg är det 7,4 km. Och till Sandvik är det 10,4 km. 
Mellan Berg och Norsholm är det 36 km.

I Ekängen väntar god mat och vin. Känns underbart efter hela dagen på cykel. Ont i rumpan igen men åter nöjd 😄

I Ekängen väntar god mat och vin. Känns underbart efter hela dagen på cykel. Ont i rumpan igen men åter nöjd 😄