Dagstur till Motala

17/5-21

12/5-21

Oj vilket sommarväder! Och jag är helt ledig i tre dagar! Så äntligen passar det att ta en ordentlig tur med cykeln. Jag har tränat lite ute på Östgötaslätten men inte gjort någon riktig utflykt sedan Borensberg. Så nu ska jag ut.

Packar cykelväskor och ryggsäcken med vad som kan tänkas behövas. Litar inte helt på att värmen håller. Så varm tröja, regnbyxor och t o m vantar i fall att ..Men dessa behöver jag verkligen inte idag. Mackor kaffe och lunchlåda med sallad. Vatten.

Det är redan 16 grader ute när jag 07.50 kör ut ur garaget. En härlig ljum värme. Jag tar vägen genom Vallaskogen och Rydskogen mot Skäggetorp och Tornby. Det är här man kommer på cykelvägen till Berg. Jag cyklar genom hav av vitsippor. Försöker ta bild men ingen liten fyrkantig bild kan återge känslan av oändlighet. Det doftar.

På cykelvägen till Berg kommer jag ihåg att jag skulle försöka hitta en alternativ väg. Jag cyklar bredvid bilvägen och även om naturen till höger ner mot Roxen är vacker så är trafiken störande. Men det är inte så långt till Berg. Från Tornby är det 7 km. Jag tar det nästa gång .

Idag stannar jag inte i Berg, utan har siktet inställt längre fram. Mitt mål är Motala och jag ska återigen undersöka hur långt jag orkar. Utan el. Med el. Och vad en lagom sträcka per dag innebär för mig som inte är elitcyklist. Det är väldigt lugnt utmed kanalen. Det är inte många ute och rör sig ännu. Även om klockan hunnit bli 9.

Det är vackert och grönt. Flera olika sorters blommor har slagit ut och jag blir lycklig när jag ser Gullvivor :). Jag och min barndomsvän brukar minnas den där härliga känslan när man plockar Gullvivorna. Det lilla knäppet när stjälken går av. Och känslan att hålla i dom :). Vi hade ett speciellt Gullviveställe. Precis som vi också hade ett Blåsippeställe och smultronställe.

Och fåren har kommit ut. Plötsligt ser jag nåt som rör sig i ögonvrån och inser att jag cyklat rätt in i en hel flock som liksom smälter samman med skuggorna under träden. Jag stannar förstås för att fotografera. Och då vågar sig en ända fram för att nosa på mig :). Och undersöka min cykel. Lammen är dock lite mer blyga och trycker sig mot sina mödrar.

Nästa naturupplevelse är en "pinne" som ringlar iväg mot kanalen. Den är alldeles bredvid mig då den sätter fart. Jag piper till och både fascineras och fryser lite och ett bra tag är jag mer uppmärksam på pinnar på vägen ;) . Träden är tunga över kanalvägen och ger skugga under cykelturen. Det blommar överallt och vissa träd är översållade av blommor som doftar.

Vackert utmed kanalen

Vackert utmed kanalen

Kaffe på Claudia`s

Plötsligt dyker ladan med skylten Claudia's på väggen upp.  Jag blev väldigt nyfiken på vad det var förra gången och blir glad när det står "öppet". Kanske kan man få en kaffe..:) klockan är ju 10...Bara det att det är på andra sidan.. Jag hittar övergången vid nästa bro längre fram och cyklar över. På det gula huset vid bron står det Ljung W. 

Claudia’s

Claudia’s

Gott kaffe!

Gott kaffe!

Med ny energi från det goda kaffet cyklar jag en kvart senare vidare. Jag fick ett jättetrevligt bemötande och fick också reda på att man här kan äta spanskt. Både paella och tapas. Restaurangen är öppen till 20.30 på kvällen. Man kan också beställa glasskreationer om man är på det humöret ;). En riktig specialare är bastun man kan hyra. För 100kr/timme kan man njuta av utsikten över kanalen i värmen. 


Claudia’s bastu

Claudia’s bastu

Brunneby Musteri

Vidare utmed kanalen igen. Mitt nästa delmål är Brunneby musteri. Här ska jag svänga av och handla lite dricka. Brunneby är ett känt utflyktsmål och här har jag varit förr och ätit lunch på restaurang Bettina. Denna är dock stängd idag - pga av Corona gissar jag. Här har man garderat sig med gratis munskydd, handsprit och brickor man får bära med sig in i butiken. En per person. Jag handlar Moose Must, Ginger ale cider och hittar lakritschoklad för halva priset.

Brunneby Musteri

Brunneby Musteri

Efter detta besök cyklar jag inte tillbaka via kanalen, utan kör mot Österstad. Jag ska runt Boren nu och  då kommer jag cykla ut på dessa vägar - även om jag cyklar till Borensberg. Dit kommer jag i vilket fall som helst idag, då jag cyklar tillbaka på norrsidan om sjön från Motala. 
Smala lugna vägar. En kort sträcka är på grusväg. Jag är hungrig nu och jag vill hitta nåt trevligt ställe att äta på. På såna här vägar finns ju sällan rastplatser och jag håller utkik efter en kyrka istället. Där brukar man kunna sitta i lugn och ro. 

Jag hittar en i Ekebyborna. Mysigt litet ställe. Men idag håller tre män på att fixa runt kyrkan så lugn och ro uteblir. Jag cyklar vidare. Ger upp när energin dalar och äter min sallad vid vägkanten på en sten. Och dricker Moose must. Sen är det inte långt till Motala och plötsligt är jag bara där..

Vägen ringlar iväg som en orm

Vägen ringlar iväg som en orm

I maj 1880 togs det första spadtaget till Göta Kanal

I maj 1880 togs det första spadtaget till Göta Kanal

Motala

Jag tar mig ner till hamnen och letar rätt på glasscafe't jag var på förra våren. Men det är stängt. Har inte öppnat för säsongen. Så jag går in på museet och provar där istället. De har inte heller glass ännu. Kommer närmare sommaren 😳. Så det blir en kaffe och en dammsugare istället.

Jag har nästan slut på batteri i min telefon så jag ber att få ladda min här. Och det går bra. Därför blir jag också sittandes här ganska länge. Mer än en halvtimme.  Jag vill ju kunna ta bilder på resten av min resa också.
Sitter ute och det blåser ganska mycket. Men det blåser varmt och jag njuter ändå på deras brygga. 

In i Motala

In i Motala

Över stenbron mot hamnen

Över stenbron mot hamnen

Nostalgimuseum

Det visar sig att deras nostalgi museum är öppet. Knappt nåt folk så jag betalar 110kr och går in. Det är ett jättehärligt museum! Det låter och rör sig och är inte alls så där stelt och "dammigt" som det ibland kan kännas att gå på museum. Och så mycket roliga minnen! Och minnen som är mina föräldrars, som jag fått berättas för mig! Bland annat en dam som sitter i telefonväxel. Min mamma gjorde det som ung!

Långt ifrån mobilen...

Långt ifrån mobilen...

I ett vardagsrum från förr går en film på den svartvita tvn

I ett vardagsrum från förr går en film på den svartvita tvn

En av Elvis sista Cadillacs

En av Elvis sista Cadillacs

2500 kvadratmeter ren nostalgi säger hon som säljer biljetten. Och det är det verkligen! Det står uppdukat som bilder tagna i stunden; en picknick bredvid bilen, ett tält vid motorcykeln, en mamma ska köpa korv på macken, husvagnssemester med Rullebo mm mm. Man kan höra gamla radioapparater basunera ut Ingmar Stenmarks vinst på skidor och hur det lät när Olof Palme sköts eller titta på stumfilm. Ja verkligen massor. Hit måste jag igen. Jag kan inte ta in allt. T o m på toaletten (som ser ut som ett utedass) får man nostalgi ;).

En av Elvis sista Cadillacs står här över sommaren. Sen ska den gå på aktion. Så passa på...kanske lägg ett bud ;).

Våfflor på Mallboden

Känner mig väldigt nöjd att jag fått uppleva detta och cyklar ett varv på stan för lite bilder. Därefter utmed kanalen mot slussarna för att komma upp mot väg 34 som numera går bra att cykla på. (Förr cyklade man bara på södra sidan då norra var väldigt trafikerad). Då kommer nästa överraskning för mig. Ett våffelcafe. Mallboden. Hit vallfärdar tydligen folk för deras våffelkreationer. Och det kan jag förstå. Jag är inte alls hungrig men jag måste ju prova en...;). 

Så god!

Så god!

Mitt emot på andra sidan vattnet ligger Motala Industrimuseum. Här ställer man ut olika produkter som tillverkats av Motala verkstad. Bl a levererade de tanklok för smalspårsjärnvägar och ett ånglok står uppställt framför byggnaden.
På "min" sida av kanalen ligger båtar dockade som får en uppfräschning innan säsongen börjar.

Motala Industri Museum

Motala Industri Museum

Museet från andra hållet

Museet från andra hållet

Baltzar von Platen

Baltzar von Platen

Bilder från stan: Baltzar von Platen står staty på Stora Torget, mannen bakom Göta Kanal, hans grav utmed Göta Kanal, stadsparken och en drake 😳.

Platens grav utmed Göta Kanal

Platens grav utmed Göta Kanal

Stadsparken och promenadstråk

Stadsparken och promenadstråk

Vad gör den här? 😳

Vad gör den här? 😳

Kör vidare och kommer snart till Borenhults slussar. Här är kiosken stängd men jag har ju fått vad som behövs i min mage..:). 
Vidare mot väg 34 och cyklar genom ett otroligt charmigt område. Husen och trädgårdarna är så fina! Och ligger i brant backe ner mot Boren. Det är väldigt vackert. 

Nu tillåter jag mig att sätta på elen, så till Borensberg går det ganska snabbt. Men jag börjar få rejält ont i rumpan. Tar en kort paus för att dricka upp min Moose must innan jag kör ner utmed Göta kanal igen. 

Det känns som jag flyger fram längs kanalen nu. Vägen börjar kännas välbekant. Kommer att tänka på Claudias och den spanska maten. Kanske det ska bli min avrundning denna kväll? Jag kan inte släppa tanken trots att jag nu varit borta i många timmar. Så det blir nästa mål.

Cyklar förbi fåren igen. Träden hänger över mig och ger ett fint ljus. Plötsligt ser jag två rådjur komma i full fart på andra sidan kanalen. Det första slänger sig i vattnet och simmar snabbt över till min sida. Det andra fick syn på mig, tvekade och blev kvar till det första djurets förvåning. Sen får han syn på mig. Aha! Det gick upp ett ljus.. Vi stirrar på varandra några sekunder. Sedan störtar han sig ner i vattnet igen och simmar tillbaka och båda försvinner upp i skogen. Jag står förundrad kvar och ser efter dom.

Det passar bra att stanna på restaurangen igen. Smärtan börjar bli ganska jobbig och jag behöver vila. Så jag cyklar in. Undrar om jag verkligen kan sitta på restaurangen i det skick jag är efter hela dagen på cykel 😬.

Men det går bra. Jag är första gästen för kvällen. Och jag sitter ute ;). Beställer tapas och vitt vin. Men får veta att dom får rättigheter först nästa vecka. Så det blir ännu en cider från Brunneby. Njuter av kvällssolen.

Medan jag sitter där kommer fler gäster. Och bastun sätts igång. Det doftar gott från veden.

Fläder cider

Fläder cider

Östgötaslätten

Östgötaslätten

Resten av vägen känns lång. Jag bestämmer mig för att köra ut på Östgötaslätten istället för vägen till Tornby. Jag är näst intill ensam. En och annan bil kör om mig ibland, annars är känslan nästan samma som att vara ute på ett stort hav. Man känner sig liten. Men det är vackert i kvällssolen. Kör förbi Rökinge gård. En gårdshandel som ju såklart är stängd nu. De stänger kl 17. Kör vidare mot Malmslätt. Nu är jag nästan hemma. Detta är min väg till och från jobbet. In i Linköping och stannar för en bild i Gamla Linköping. Jag har såå ont!! Det känns skönt att gå, så jag leder cykeln en stund. Hemma igen är klockan 20.30. Det blev verkligen en lång dag. Men bra. Jag cyklade ju faktiskt 5 mil utan att sätta på elen. Och tillbaka räckte den hela vägen då jag mest hade endast en "prick"på. Känner mig nöjd med mig själv :) Det blev faktiskt 11,5 mil idag. 💪

Gamla Linköping

Gamla Linköping

  19/5-21